Godišnjica smrti Josipa Broza Tita

0

Na današnji dan pre 32 godine umro je bivši predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito i tim povodom na njegovom grobu se od jutros okupljaju pristalice i poštovaoci iz cele bivše Jugoslavije

Od ranog jutra Kuća cveća, gde se nalazi Titov grob posećuju građani koji žele da izraze poštovanje prema bivšem vođi. Među prvima tu su građani Makedonije, ali svake godine organizovano autobusima dolaze i Istrani, Slovenci, kao i građani drugih republika.

Tito je preminuo 4. maja 1980. godine u bolnici u Ljubljani. Sahrani prisustvovalo više od 200 visokih državnih i političkih ličnosti iz sveta.

Većina poštovalaca osim cveća, nose klasična obeležja nekadašnjeg vremena, kape-titovke sa petokrakama, majice sa Titovim likom a neki i pionirske marame.

Ovo okupljanje već je postala tradicija i pretvara se u druženje građana iz bivših jugoslovenskih republika.

Tito se na čelu Jugoslavije nalazio punih 35 godina i imao je nesumnjivo veliki ugled u svetu, a bio je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj

Muzej 25 maj i Kuća cveća gde je sahranjen drug Tito najposećeniji je muzej u Beogradu, za koji su zainteresovani i stranci koji prvi put dolaze u Beograd, a ne samo poštovaoci lika i dela Josipa Broza.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.