Završeno izvodjenje dokaza protiv Karadžića

HAG, 4. maja 2012. (Beta) Tužioci Medjunarodnog tribunala u Hagu su u petak završili dvogodišnje izvodjenje dokaza protiv Radovana Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske optuženog za genocid nad nesrbima u BiH, 1992-95. godine

Poslednji svedok optužbe opisao je, pod pseudonimom KDZ-071, kako je u julu 1995. preživeo masovno ubistvo Muslimana koje je Vojska RS, posle zauzimanja Srebrenice, zarobila u selu Kravica kod Bratunca.

Prema optužnici protiv Karadžića za genocid u Srebrenici, snage bosanskih Srba čiji je on bio vrhovni komandant, u skladištu zadruge u Kravici ubile su 13. jula 1995. oko 1.000 muslimanskih zarobljenika, a ukupno, po optužnici i ranijim presudama Tribunala, ubijeno je više od 7.000 Muslimana.

KDZ-071 izjavio je da se, zajedno sa drugim muslimanima, pokušao da se šumom probije iz obruča VRS oko Srebrenice, ali da se 13. jula 1995. predao.

Rekao je da se zarobljenicima na livadi u selu Sandiću zatim obratio komandant VRS Ratko Mladić, uveravajući ih da im niko neće nauditi i da će do kraja dana biti razmenjeni i pridružiti se porodicama koje su evakuisane u Tuzlu.

Pogledajte još