Gradjani glasali protiv ekonomskih reformi

BEOGRAD, 7. maja 2012. (Beta) - Preliminarani rezutati parlamentarnih izbora u Srbiji pokazuju da su gradjani glasali protiv ekonomskih reformi, ocenio je u ponedeljak ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović.

"Gradjani Srbije su nagradili nosioce najpogubnijih ekonomskih ideja, glasali su za to da buduća vlada ne čini nikave ekonomske reforme, da se problemi guraju pod tepih i suštinski pokazali zadovoljstvo trenutnim stanjem", rekao je Stevanović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, jedine dve stranke koje su zaista dobitinici izbora su Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije.

O uspehu SPS-a, kako je objasnio, govori broj glasova koje je dobila ta stranka, dok je uspeh URS-a to što je prešao cenzus.

"URS je predizborni program uradio na negiranju svega što je stranka radila u prethodnom periodu učestvujući u vlasti i za očekivati je bilo da će gradjani to kazniti na izborima, što se nije desilo", rekao je Stevanović.

On je istakao da se SPS i URS zalažu za nereformisanje javnog sektora, ili njegovih delova koji su najveći problem, kao i za veći upliv države u privredi.

"Kako je malo verovatno da će bez SPS-a biti nove vlade možemo očekivati kontinuitet dosadašnjih ekonomskih politika, odnosno još više socijalizma u Srbiji. To ne može rezultirati rastom životnog standarda, osim ako SPS u praksi ne pogazi većinu obećanja na kojima je ostvario dobar rezultat", ocenio je Stevanović.

Pogledajte još