Crno vino za zdravlje

0

Smanjuje holesterol, sprečava pojavu tromba i srčanih oboljenja, smanjuje rizik od moždanog udara,čak vrši detoksikaciju organizma u slučaju kancera

I to nije samo želja onih koji vole crno vino, već su to naučno dokazane činjenice. Jedna velika bolnica u Svidonu, u britanskoj pokrajini Viltšir, prva je u Evropi uvela terapiju crnim vinom.

Čun Čao, naučnica u zdravstveno-osiguravajućoj kompaniji „Kaiser Permanente“, vršila je ispitivanje na više od 80.000 muškaraca, analizirajući njihove prehrambene navike i zdravstvene tegobe, s posebnim naglaskom koliko piju crnog vina.

“Ustanovili smo da su oni muškarci koji su pili od jedne do dve čaše crnog vina dnevno imali znatno niži rizik obolevanja od raka pluća od onih koji ga nisu pili”, rekla je Čun za “Glas Amerike”, naglasivši da je studija pokazala da u procentima to iznosi 60 odsto manjeg oboljevanja, odnosno da je svaka čaša crnog vina, popijena u mesec dana, smanjila za dva odsto rizik od raka.

“Crno vino je bogato antioksidantskim spojevima, koji se nalaze u kožici zrna grožđa, a ona je uključena u proces fermentacije crnog vina, ali ne i belog“, objasnila je naučnica.

Međutim, ona je naglasila da zaštitne osobine crnog vina ne mogu eliminisati rizik od raka pluća kod onih koji puše.

“Prvenstveno savetujem prestanak pušenja, jer ono povećava rizik od raka pluća u tolikoj meri da čak i oni koji redovno piju dve čaše vina dnevno i pritom su pušači, imaju znatno veći rizik od obolevanja od nepušača.”

Stavove ove naučnice deli više stručnih ekipa širom sveta. Mnogi kao primer navode Francuze koji, iako su ljubitelji masnih sireva, srazmerno malo obolevaju od holesterola, srčanih bolesti ili moždanih udara upravo jer redovno piju vino.

Ipak, ni u vinu ne treba preterivati, jer ono nije zdravo ukoliko vodi u pijanstvo, pa stručnjaci savetuju da je dnevno dva do tri deci crnog vina uz obrok „prava mera“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.