Tajne neverbalne komunikacije - Ko me to zavodi?

Stručnjaci, ako im je verovati, smatraju da su žene svesne udvaračkih pokreta, dok muškarci imaju mnogo manju sposobnost opažanja, a neki su totalno slepi na suptilne signale koje im upućuju žene.

Postoji niz signala kojima se oba pola služe da bi privukli seksualne partnere. Neki udvarački signali naučeni i neskriveni, drugi se upućuju potpuno nesvesno.

Plaža

Dr. Albert Šeflern, stručnjak za neverbalnu komunikaciju, otkrio je da kod osoba koje ulaze u društvo sa suprotnim polom dolazi do bitnih fizioloških promena. Primećemo je da se mišići napinju u želji da se pripreme za mogući seksualni odnos, ¨vrećice¨ ispod očiju se smanjuju, grudi se izbacuju a telo se ispravlja. Ovaj stručnjak tvrid da je idealna prilika za posmatranje ove takve pojave plaža na kojoj muškarac i žena dolaze jedno drugome u susret. Do promene će doći kad se jedno drugome dovoljno približe da im se pogledi sretnu i traju sve dok se ne mimoiđu, a tad se njihova tela vraćaju u prvobitna stanja.

Žene i muškarci

Žene obično održavaju kontakt očima češće i duže nego muškarci. Žene su istovremeno manje sklone da pomno posmatraju nekoga u oči i češće prekidaju takav kontakt očima. Muškarci ređe uspostavljaju kontakt očima, ali kad ga uspostave skloniji su buljenju.

Žene se ugodnije osećaju dok drugu osobu gledaju u oči nego muškarci. Pogledom žene najčešće pokazuju svoju ljubaznost, dok muškarci češće pokazuju svoju grubost, status i dominaciju.

U razgovoru muškarci su skloniji da nagnu glavu i tako slušaju šta druga osoba govori, dok žene češće gledaju osobu direktno.

Ako je razgovor neugodan, muškarci će češće netremice gledati osobu, a žene izbegavati pogled. Žene su veštije u izražavanju emocija svojim licem i u tumačenju izraza lica drugih ljudi. Žene se češće smeše nego muškarci, i više im se sviđaju osobe koje se smeše.

Iako žene koriste više izraza lica, izgleda da koriste manje pokreta i ti pokreti su ograničeniji nego kod muškaraca.

(old_image)

Ženski dodiri

Žene više dodiruju druge, a i same su češće dodirivane nego muškarci. Dodirivanje je ponašanje za koje se smatra da više priliči ženama nego muškarcima.

Skoro sva istraživanja pokazuju da su žene uspešnije u razumijevanju neverbalnih znakova. Žene su osetljiviji komunikatori i pri komunikaciji koriste verbalne i neverbalne znakove.

Muško nameštanje kravate

Kao što se neka ptica doteruje pred susret s ženkom, isto čine i muškarci. Uspravljaju vrat i popravljaju kravatu, a ako ne nose kravatu, popraviće okovratnik, otresti "prašinu" sa ramena ili namestiti košulju.

Najagresivniji znak zavođenja je palac zataknut za pojas koji naglašava donji, genitalni deo tela. Muškaci često stoje i sa rukama na bokovima jer taj položaj naglašava fizičku veličinu i spremnost na "igru".

Ženska zabačena kosa

Popravljanje kose, glađenje odeće, stavljanje ruke na bokove, intimni pogled su zajednički znaci zavođenja i za muškarce i žene. Ipak, tipučan znak ženskog zavođenja jeste zabacivanje glavom, pri ćemu je glava zabačena unazad pa kosa pada preko ramena. Zanimljivo je da isti pokret izvode i žene s kratkom kosom.

Razmaknute noge - raskorak među nogama je veći nego što bi bio da dotični muškarac nije u blizini. Noge su udaljene bez obzira da li žena sedi ili stoji.

Bokovi imaju naglašenu ulogu pri hodu, a posebna pažnja se poklonja karličnom području.

Poluotvorene i vlažne usne, ali i ruž za usne su sredstvo ženskog zavođenja.

Posebno su poznate ženske prekrštene noge. Većina muškaraca se slaže da prebacivanje noge preko noge jedan od najzavodljivijih položaja u kojem žena sedi.

D.T.

Pogledajte još