Atletiko za drugi, Atletik za prvi trofej LE

Biće to i drugi put da se u završnici takmičenja koje se ranije zvalo UEFA kup nadmeću dva tima iz Španije. Pre njih, 2007. godine, igrali su Sevilja i Espanjol. Tada je Sevilja pobedila posle boljeg izvođenja penala.

Sutrašnji meč biće, takođe, i duel dvojice argentinskih trenera: Dijega Simeonea na klupi Madriđana i Marsela Bijelse koji vodi klub iz Baskije.

Bijelsa, koji je od 1998. do 2002. godine bio selektor Simeoneu, kazao je da su se njih dvojica dogovirili da ne razgovaraju do mesec dana posle utakmice u Bukureštu.

Kako je naveo, sve što imaju da kažu jedan drugome trenutno obavljaju preko Simeoneovog pomoćnika Germana Burgosa, bivšeg golmana reprezentacije Argentine.

"Dogovorili smo se da ne pričamo do mesec dana posle finala. Burgos nam je posrednik", kazao je Bijelsa španskim novinarima.

"Želim da pobedim, bez obzira da li su u suprotnom taboru igrači koje sam nekada trenirao", dodao je.

Simeone je ocenio da se obe ekipe "odlično poznaju" i da će zbog toga njegovi igrači morati da budu koncentrisaniji nego u ligaškim duelima sa Atletik Bilbaom.

"Moramo da budemo kompaktni, brzi, ali i koncentrisaniji nego kada smo igrali s njima u prvenstvu Španije. Atletik je ekipa sa puno intenziteta, igraju direktno, brzo, hrabro i ne boje se da igraju svoj stil na gostujućim terenima. Tako igraju cele sezone, a poznavajući njihovog trenera, tako će biti bez obzira da li igraju prijateljski meč ili finale", kazao je Simeone.

U prethodna dva duela ove sezone, Atletik je slavio na svom terenu u Bilbau sa 3:0, dok je u Madridu bilo 2:1 za Atletiko.

Madriđanima će sutrašnja utakmica biti 100. u Ligi Evropa, računajući i UEFA kup, a u sezoni 2009/2010. osvojili su trofej kada su posle produžetaka pobedili engleski Fulam sa 2:1.

Iz sadašnje postave Atletika pehar su 2010. godine osvojili Antonio Lopes, Paolo Asunsao, Eduardo Salvio, Luis Perea i Žoel, dok je prošle godine napadač Radamel Falkao bio prvak s Portom.

Falkao bi mogao ponovo da postane i najbolji strelac turnira, pošto trenutno deli vodeću poziciju sa Klas-Janom Huntelarom iz Šalkea. Obijica su postigli po 10 golova. Kolumbijac je prošle sezone postavio rekord, kada je dao 17 pogodaka za Porto.

Utakmica između španskih rivala igraće se na Nacionalnom stadionu u Bukureštu, a počeće u 20.45. Meč će suditi Nemac Volfgang Štark.

U prethodnih osam finala Lige Evropa i UEFA kupa u kojima su se sastali klubovi iz iste zemlje igrali su: engleski Totenhem i Vulverhempton (1972. godine), nemački Borusija Menhengladbah i Ajntraht Frankfurt (1980), italijanski Juventus i Fiorentina (1990), Inter i Roma (1991), Parma i Juventus (1995) i Inter i Lacio (1998), španski Sevilja i Espanjol (2007), i portugalski Porto i Braga (2011).

Beta

Pogledajte još