Štrajk upozorenja u baletu SNP

NOVI SAD, 8. maja 2012. (Beta) – Dva sindikata zaposlenih u baletu Sprskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu najavila su da će u sredu stupiti u jednosatni štrajk upozorenja, kako bi skrenuli pažnju na probleme u toj kući.

Samostalni sindikat kulture i Ujedinjeni granski sindikat “Nezavisnost” saopštili su da je odluka o štrajku doneta nakon razgovora i pokušaja dogovora sa upravom pozorišta.

Sindikati zahtevaju izmenu opisa i uslova radnih mesta za direktora, repetitora i ostala umetničko-pomoćna radna mesta u Baletu, uskladjivanje rasporeda i uslova rada, kao i poštovanje profesionalnih i radnih prava zaposlenih.

Sindikat je zatražio i da Upravni odbor SNP-a preispita odluku o imenovanju Borisa Ladičorbića za vršioca dužnosti direktora baleta i povlačenje odluke upravnika pozorišta o ponovnom angažovanju bivše direktorke baleta Olivere Kovačević Crnjanski na poslovima rukovodjenja.

Bivša direktorka Baleta SNP Olivera Kovačević Crnjanski podnela je prošlog meseca neopozivu ostvku na funkciju, a ranije je izjavila da je to učinila nakon pritiska i optužbi jednog od zaposlenih u Baletu i anonimne preteće SMS poruke.