Riznice manastira Hilandara

Domentijan: "Manastir Hilandar je bio, jeste i ostaće ogledalo srpskog naroda" 

Povodom dana Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, 6. novembra, svečano je otvorena reprezentativna izložba „Riznice manastira Hilandara“ grupe autora na čijem je čelu stajao Dušan Milovanović. 

Veličina ideje da Hilandar bude osnovna tema izložbe, kojom ovaj muzej proslavlja svoj praznik, već na sam dan otvaranja privukla je veliki broj posetilaca, od duhovnika i vernika do običnog naroda koji samo poštuje tradiciju. Od stručnjaka iz kulture i umetnosti pa do skromnih ljubitelja lepog, od starih vernih posetilaca muzeja do nove mlade generacije koja tek ulazi u sve ovo... Izložba o riznicama Hilandara otvorena je do 15. januara 2009. godine. 

Ova velika, značajna, reprezentativna, ali i zanimljiva i moderno prezentovana izložba i dvojezični katalog nastali su kao rezultat tri decenije dugog i ozbiljnog istraživačkog rada ekipe Muzeja primenjene umetnosti, predvođene Dušanom Milovanovićem, muzejskim savetnikom u manastiru Hilandar na Svetoj Gori. Arhitekta ove atraktivne ali i primerene postavke je Ivan Mangov, a autor savremenog  i odmerenog grafičkog oblikovanja izložbe i kataloga je Nikola Vučićević. 

Akademik Dinko Davidov govorio je o značaju i veličini Hilandara za srpski narod kroz istoriju, počev od ktitora monaha Save i monaha Simeona, velikih srpskih svetitelja, pa do monaha Domentijana i Teodosija koji su se bavili spisateljstvom. Najveći uspeh ove izložbe je ipak to što se na njoj na dobar način ogleda Hilandar i oseća njegovo prisustvo ovde među nama. 

Ova izložba se sastoji iz više segmenata. Prvi je dokumentarni deo o hilandarskim riznicama. Drugi segment je posvećen različitim vidovima faktografije vezane za manastir. Poseban deo posvećen je obnovi Hilandara i originalnim materijalima koji su poreklom sa Svete Gore. U ovom delu su predstavljeni i sakralni predmeti iz Hilandara koji su se sticajem različitih istorijskih i drugih okolnosti zatekli u Srbiji. Među njima je desetak rukopisnih knjiga (jevanđelja, zbornici...) koji se danas čuvaju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Narodnoj biblioteci Srbije i Istorijskom muzeju Srbije. 

Izloženi su i dragoceni predmeti iz kolekcija Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog muzeja Srbije, ali i vredna kolekcija ikona iz Zadužbine kralja Petra I sa Oplenca koja je nastala tako što je formirana od poklona svetogorskih manastira.

Izložbu „Riznice manastira Hilandara“ toplo preporučujemo kao jednu od onih koje zaista vredi videti, jer će vam dugo ostati u sećanju i u vama će sigurno  probuditi i neka nova osećanja i emocije i učvrstiti vas u uverenjima da su prave vrednosti vaistinu večne.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

 

Pogledajte još