Argentina protiv mešanja pitanja Foklanda i Olimpijade

Predsednik argentinskog OK, Herardo Verthajn saopštio je danas da za to telo "nije prihvatljivo" da se Igre koriste kao platforma za političke poruke, ali je kazao da sportisti uživaju slobodu govora.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) kritikovao je prošle nedelje reklamu, navodeći da "Igre nisu forum za politička pitanja".

"Argentinski komitet je potpuno predan Olimpijskoj povelji i Olimpijskom pokretu. Naše uverenje da Igre nisu platforma za politiku je snažno, a to smo i preneli MOK-u", navodi se u saopštenju.

"Naravno, branimo pravo na slobodu govora svakog pojedinca, ali to ne sme da se meša sa sportskim uspesima našeg tima na predstojećim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Londonu", piše u saopštenju predsednika argentinskog OK.

U reklami se prikazuje kapiten reprezentacije hokeja na travi Fernando Silberberg kako trči kroz prestonicu Ostrva, Stenli.

U pozadini se vidi britanski pab i drugi nacionalni simboli. Snimak se završava porukom: "Da bismo se takmičili na tlu Engleske, treniramo na tlu Argentine".

Beta

Pogledajte još