Restoran Panta Rei

U vreme dok poslovi ne ostavljaju mnogo vremena za opuštanje, tradicionalni francuski stil života koji insistira na uživanju u svakodnevnim stvarima sve je cenjeniji. Da bi dočarali delić ovog životnog stila, osoblje restorana Panta Rei odlučilo je da pripremi zanimljive specijalitete sa prostora Francuske, uz neodoljiva francuska vina.

Ova manifestacija otvorena je u četvrtak, 6. i trajaće do 8. novembra. Samo za tu priliku šef kuhinje je bila Milica Krivokapić, školovana kod čuvenog francuskog majstora kulinarstva Pola Bokija. Sva jela koja smo imali prilike da probamo spremljena su po njegovoj recepturi, ali je Milica kroz svako jelo provukla svoj lični pečat. Koliko je vešta govori i činjenica da je sa Kulinarskom asocijacijom Srbije osvojila četvrto mesto na nedavno održanoj Olimpijadi 2008. Rekla nam je da to nije bilo nimalo lako i da su se za takmičenje pripremali godinu dana.

- Prijatelji su nam pomogli da postignemo ovaj uspeh, jer nam je država pružila zaista samo minimalnu podršku. Ali, nama je motiv ipak bio to da predstavimo Srbiju na najbolji način - rekla nam je dvadesetpetogodišnja Milica.

- Vrlo je važno kako je jelo prezentovano na tanjiru, a zatim, naravno i ukus - dodala je. Otkrila nam je i to da je njena mama zaslužna za to što je odlučila da se bavi kulinarskom profesijom. Guščiju džigericu i glazirane breskve i nar, jela koja smo imali prilike da probamo, izdvojila je kao omiljena iz pikantne francuske kuhinje.

Meni će se sastojati iz sedam gangova. Čekajući predjelo, gost će imati prilike da proba " zabavu za usta", zatim sledi predjelo, supa, glavno jelo, čuveni francuski sirevi, nezaobilazni desert, a za kraj je ostavljena kafa sa sitnim kolačima.

U petak se služi supa od zelenih špargli parfimisana uljem od pistaća, a za poslednji dan ove manifestacije ostavljen je specijalitet sa žabljim batacima.

Cena ovog "sedmodelnog" obroka kretaće se u od 2.000 do 2.500 dinara. Da ugođaj bude potpuno francuski, mora se zaliti nekim od prefinjenih vina. Somelije će biti na raspolaganju gostima, ukoliko budu imali nedoumicu za koje da se odluče. Cene vina su različite, i ne ulaze u cenu sedmodelnog obroka.

Imali smo priliku da izaberemo grad u kome ćemo uživati u pripremljenoj hrani i piću, jer je svaki sto predstavljao jedan grad Francuske. Da bi atmosfera bila kao u elitnom francuskom restoranu potrudio se bend Plaisir interpretacijama čuvenih majstora šansone Žaka Brela, Edit Pjaf i Tina Rosija. Dok sve oko nas teče, ne dopustite da Dani francuske kuhinje proteknu neopaženo pored vas. Svratite i prepustite se šarmu francuskih specijaliteta i prefinjenom ukusu čuvenih francuskih vina.

Tekst: Marija Milenković

Pogledajte još