Cipras zahteva otkazivanje dogovora sa EU

ATINA/BEOGRAD, 9. maja 2012. (Beta) - Vodja koalicije levice SIRIZA Aleksis Cipras, koji je u utorak dobio mandat od predsednika Grčke za formiranje Vlade, danas popodne će razgovarati sa predsednicima tri parlamentarne stranke o fomiranju koalicione vladajuće većine i o ishodu će večeras obavestiti svoju poslaničku grupu, javljaju grčki mediji.

Ciprasova SIRIZA (skraćenića grčkog naziva Koalicija radikalne levice, bivši evrokomunisti i srodne stranke i grupe) na poslaničkim izborima održanim u nedelju je osvojila 52 poslanička mesta u Skupštini sa 300 mesta.

Njegov cilj je da okupi stranke sa kojima može postići poslaničku većinu od bar 151 mesta. Zakon mandataru za to daje rok od tri dana koji ističe sutra u podne.

Cipras će danas popodne najpre razgovarati sa predsednikom male, nove stranke desnice Nezavisni Grci(33 poslanika), Panosom Kamenosom, potom sa pobednikom izbora i šefom konzervativne Nove demokratije Andonisom Samarasom (108 poslanika) i, na kraju, večeras, sa novim liderom doskora vladajućeg socijalističkog PASOK-a Evangelosom Venizelosom (41 poslanik).

Predsednik Grčke Karolos Papuljas je mandat za formiranje vlade najpre poverio Samarasu, ali ga je on istog dana vratio jer ni jedan od ostalih lidera nije hteo da napravi koaliciju s njim.

Posle današnjih razgovora sa šefovima stranaka, Cipras će, ukoliko oni budu uspešni, sutra razgovarati sa rukovodiocima sindikata i sa šefovima nekih od stranaka koje nisu uspele da predju cenzus od tri odsto za ulazak u Skupštinu, kako bi pokušao da dobije i širu, društvenu podršku.

Cipras je najavio da će danas Evropskoj komisiji, Predsedništvu EU i Centralnoj evropskoj banci poslati pismo u kojem će ukazati da više ne važe obaveze koje je prema njima preuzela dosadašnja vlada Grčke, jer je narod na izborima te dogovore odbacio, kako pokazuju rezultati glasanja.

Pogledajte još