U Siriji arapsko proleće ili balkanska zima

NJUJORK, 9. maja 2012. (Beta) - Gotovo 15 meseci od početka pobune u Siriji, jasno je da je predsednik Bašar al-Asad izbegao sudbinu lidera Egipta ili Libije i umesto toga sledi primer bivšeg srpskog diktatora Slobodana Miloševića, piše američki Tajm.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Kofi Anan rekao je u utorak u Savetu bezbednosti UN da je taj mirovni plan poslednja nada kako bi se sprečilo da Sirija potone u potpuni gradjanski rat.

Medjutim, razlog zbog kojeg primirje i politički dijalog još nisu zaustavili sukobe, iako je prekid vatre zvanično dogovoren pre mesec dana, jeste taj što je Sirija praktično već u gradjanskom ratu.

"Skoro 15 meseci nakon početka pobune u Siriji, jasno je da je predsednik Bašar al-Asad izbegao sudbinu egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i libijskog lidera Moamera Gadafija. Umesto toga, Asad sledi primer bivšeg srpskog diktatora Slobodana Miloševića", piše Tajm.

"Sirija danas izgleda više kao eho balkanskih ratova iz 90-ih godina nego arapsko proleće u ranim tinejdžerskim godinama. Taj brutalni gradjanski sukob suprotstavlja rivalske zajednice jedne protiv drugih na sektaškim osnovama, dok zapadne sile izgledaju paralizovane, a obe strane krše mirovne inicijative stranih diplomata i primirje", ocenjuje dalje američki list.

Na naslovnim stranama se retko pojavljuju vesti kada Sirijci masakriraju jedni druge i pored činjenice da je broj mrtvih premašio 9.000.

Pogledajte još