U Vojvodini najviše poslanika za DS

NOVI SAD, 9. maja 2012. (Beta) – Pokrajinska izborna komisija u sredu je saopštila konačne rezultate izbora za Skupštinu Vojvodine po proporcionalnom sistemu, a najviše poslaničkih mesta osvojila je koalicija okupljena oko Demokratske stranke koja će imati 16 mandata.

Koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 14 mandata, a koalicija koju predvodi Socijalistička partija Srbije dobila je devet mandata.

Slede Liga socijaldemokrata Vojvodine sa osam mandata, Srpska radikalna stranka sa pet, pa Savez vojvodjanskih Madjara i Demokratska stranka Srbije koje su osvojile po četiri poslanika.

Cenzus nisu prešli Preokret (4,76 odsto glasova), Dveri (4,56) i URS (3,85). Sve ostale liste osvojile su daleko manje glasova.

Poslanici u Skupštini Vojvodine biraju se po kombinovanom sistemu. Polovina od 120 poslanika bira se po proporcionalnom sistemu, dok se druga polovina bira na dvokružnim većinskim izborima.

Pravo glasa na pokrajinskim izborima iskoristilo je nešto više od milion birača ili 58,3 odsto glasača. Od tog broja 4,69 odsto je bilo nevažećih listića.

Drugi krug za izbor poslanika po većinskom sistemu biće održan 20. maja.