Zajednički tim za promene Zakona o radu

BEOGRAD, 9. maja 2012. (Beta) - Unija poslodavaca Srbije saopštila je u sredu da su se privredne organizacije koje okupljaju domaće i strane kompanije i menadžere u Srbiji dogovorile da formiraju zajednički tim koji će novoj vladi predočiti neophodnost izmena u Zakonu o radu.

"Zajednički tim će odmah po formiranju nove vlade nastojati da ubedi političke činioce da su promene u opštem interesu, a posebno u interesu razvijanja privrede i smanjenja nezaposlenosti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će zadatak tog tima biti da zatraži prijem kod novih ministara rada i ekonomije, novog predsednika Vlade Srbije i predsednika Srbije, ali i da u direktnom razgovoru sa predstavnicima sindikata i stručnoj i široj javnosti pokuša da predstavi dugoročne efekte promena.

Sastanku vodećih privrednih organizacija održanom danas u Uniji poslodavaca Srbije prisustvovali su direktori i zamenici Američke privredne komore, Saveta stranih investitora, Srpske asocijacije menadžera, NALED-a, Privredne komore Srbije i Unije poslodavaca Srbije.

Na sastanku je zaključeno da došlo do značajnog uvećanja troškova poslovanja i daljeg pada zaposlenosti u Srbiji zbog odlaganja promena Zakona o radu kojima bi se rad na odredjeno vreme produžio sa jedne na tri godine, a otpremnine tehnoloških viškova isplaćivale samo za godine radnog staža provedene kod poslodavca.

Pogledajte još