Atletiko Madrid osvojio Ligu Evrope

Strelci za Madriđane bili su Radamel Falkao u sedmom i 34. i Dijego u 85. minutu.

Atletiko je drugi put osvojio trofej u Ligi Evropa, pošto je pre dve godine trijumfovao posle pobede u finalu nad engleskim Fulamom.

POGLEDAJ VIDEO: Atletiko Madrid - Atletik Bilbao 3:0

Madriđani su u duelu dve španske ekipe bolje počeli meč i već u drugom minutu preko Adrijana Lopesa mogli da povedu, ali je lopta posle njegovog udarca glavom otišla pored gola.

Prvu veliku priliku iskoristio je Falkao, kada je u sedmom minute posle pasa Dijega ušao u kazneni prostor, nekoliko sekundi driblao štopera Bilbaa Fernanda Amorebijetu i fantastičnim udarcem sa 10-ak metara doveo svoju ekipu u vođstvo.

Posle vodećeg gola Madriđana, Baskijci su imali dve dobre prilike za izjednačenje, ali je oba puta najbolji strelac Bilbaa Fernando Ljorente bio neprecizan.

On je prvo u 10. minutu promašio sa sedam metara posle šuta glavom, a u 19. posle centaršuta Andera Erere iz prve sa pet metara loše zahvatio loptu koja je otišla pored gola.

(old_image)

Promašaje Baskijaca iskoristio je Falkao, koji je u 34. minutu svojim 12. golom ove sezone u Ligi Evropa doveo svoj tim do prednosti od 2:0.

Ponovo je krivac za gol bio Amorebijeta, koji je izgubio loptu ispred svog šesnaesterca, nakon čega je Arda Turan ubacio loptu sa leve strane po zemlji do Falkaa, a on je predriblao Aurtenečea i na sličan način kao kod prvog pogotka savladao Gorku Iraisosa.

Bilbao je u drugom poluvremenu zaigrao ofanzivnije, preuzeo kontrolu nad utakmicom, imao nekoliko šansi, ali ih "nije hteo gol".

Prilike za Baskijce imali su redom Ibai Gomes, Injigo Peres, Oskar De Markos, Mikael Susaeta, ali nijedan od mnogobrojnih pokušaja nije završio pogotkom.

Atletiko je to iskoristio i prvo u 80. minutu imao priliku za 3:0 preko Falkaa koji je posle soloprodora pogodio stativu, ali su Madriđani, ipak, postigli treći gol preko Dijega koji je u 85. minutu primio loptu na sredini terena, prošao nekoliko igrača Bilbaa, rutinski savladao Iraisosa i postavio konačan rezultat.

(old_image)

Bilbao je do gola mogao u 92. minutu, ali je Ibai Gomes pogodio prečku posle šuta sa 30-ak metara.

Utakmica je u 19. minutu na kratko bila prekinuta pošto su dva čoveka ušla na teren sa tribine na kojoj su se nalazili navijači Atletik Bilbaa. Oni su pretrčali teren po dijagonali i potom se mirno predali obezbeđenju koje ih je odvelo u prostorije ispod tribina.

Organizatori su saopštili da je na utakmici prisustvovalo 52.347 gledalaca, a na Nacionalnoj areni u Bukureštu bila je odlična atmosfera.

Osim zastava dva kluba, Španije i Baskije, viđene su i brojne zastave drugih zemalja, kao i raznih evropskih timova.

Stadion: Nacionalna arena u Bukureštu
Gledalaca: 52.347
Sudija: Volfgang Štark (Nemačka)
Žuti kartoni: Erera, Amorebijeta, Peres, Susaeta (Atletik Bilbao) i
Falkao (Atletiko Madrid).
Strelci: Falkao u 7. i 34. i Dijego u 85. minutu.

Atletiko Madrid: Kurtoa, Huanfran, Godin, Miranda, Filipe, Suares, Gabi, Dijego (od 90. Koke), Adrijan (od 88. Salvio), Turan (od 92. Dominges), Falkao.

Atletik Bilbao:
Iraisos, Iraola, Martines, Amorebijeta (od 45. Gomes), Aurteneče, Erera (od 63. Torkero), Ituraspe (od 46. Peres), De Markos, Susaeta, Ljorente, Munain.

Beta

Pogledajte još