BIRN: Đilas novi premijer?

0

Nakon dogovora koji su juče postigli lideri DS i SPS, novi premijer Srbije najverovatnije će biti gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, saznaje BIRN.

Koalicija oko DS-a, prema nezvaničnim rezultatima, dobila je 68 od 250 mesta u novom sazivu parlamenta, dok je savez oko SPS-a osvojio 45 mandata. U novoj vladi, navodi Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo (BIRN), trebalo bi da bude i Liberalno demokratska partija, koja ima 20 mandata.

Iako je lider socijalista Ivica Dačić u nedelju izjavio da želi premijersko mesto, on će verovatno ponovo biti ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera, kazao je izvor iz DS za sajt Balkan insajt, publikaciju Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN).

Ipak, socijalisti žele još četiri ministarstva, koja su do sada vodili Ujedinjeni regioni Srbijeekonomije, omladine i sporta, kulture i zdravlja, kao i da zadrže ministarstva infrastrukture, obrazovanja i unutrašnjih poslova.

Socijalisti u odlazećem sazivu parlamenta imaju 20 poslaničkih mesta.

Dragan Đilas je u utorak izjavio da njegova stranka želi da oformi vladu sa koalicijom oko SPS-a i LDP-om.

DS za sada odbija da komentariše da li će Đilas biti novi premijer. “Nemam odgovor na to”, kazao je Balkan insajtu šef Izvršnog odbora DS-a Marko Đurišić.

Nova vlada mora da bude formirana u roku od tri meseca od konstituisanja novog saziva parlamenta 8. juna.

(Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.