Zakon o faktoringu do oktobru u skupštini

BEOGRAD, 10. maja 2012. (Beta) - Srpski parlament bi najkasnije u oktobru trebalo da raspravlja o prvom zakonu o faktoringu koji će regulisati ustupanje prava naplate potraživanja na ovlašćena privredna društva i banke, saopšteno je u četvrtak u Privrednoj komori Srbije (PKS).

"Očekujem da se javna rasprava o Nacrtu zakona o faktoringu završi do kraja meseca, nakon čega će biti upućen Vladi Srbije na usvajanje, da bi se u Skupštini našao u septembru ili oktobru", rekao je državni sekretar Ministarstva Finansija Srbije Goran Radosavljević na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o faktoringu u PKS.

On je istakao da je ideja da zakon pomogne kompanijama da ustupanjem prava naplate potraživanja, uz odredjenu proviziju, povećaju likvidnost, a time i konkurentnost, kao i da se poveća broj kompanija u ovom sektoru u Srbiji.

Prema njegovim rečima, zakon o faktoringu će "osloboditi višak sredstava u realnoj ekonomiji Srbije", odnosno unaprediće privredu protokom novca zarobljenog zbog toga što subjekti u tržišnim transakcijama ne plaćaju svoje obaveze.

Istakao je da je Srbija u industriji faktoringa "na početku, ali nije na nuli" i dodao da je prema nekim procenama imala "oko 700 miliona evra prometa prošle godine".

Dozvole za obavljanje poslova faktoringa, kako je kazala, izdavaće Ministarstvo finansija i to samo ovlašćenim privrednim društvima koja moraju da imaju osnivački kapital od najmanje 40 miliona dinara.

Pogledajte još