Završeno sudjenje u slučaju Zavala

PODGORICA, 10. maja 2012. (Beta) - Sudjenje bivšim čelnicima budvanske opštine Rajku Kuljači i Draganu Maroviću optuženim da su zloupotrebom službenog položaja oštetili lokalni budžet za oko 822.000 evra, završeno je u četvrtak u Višem sudu u Podgorici.

Zamenica specijalnog tužioca Lidija Vukčević zatražila je u završnoj reči od suda da okrivljenje u slučaju "Zavala" kazni zatvorskim kaznama "srazmernim težini krivičnih dela" i odbacila ocene da je proces politički motivisan.

Bivši predsednik budvanske opštine Rajko Kuljača i predsednik lokalnog sekretarijata za investicije Dragan Marović negirali su da su zloupotrebili službeni položaj i oštetili opštinski budžet tokom gradnje postrojenja za desalinizaciju vode na rtu Zavala kod Budve, gde je sada bankrotirani ruski investitor Miraks gradio luksuzne stanove bez gradjevinske dozvole.

Pored Kuljače i Marovića okrivljeno je još osam osoba koje su, po oceni tužilaštva, "s umišljajem" pomogle bivšim čelnicima budvanske opštine.

Okrivljeni Dragan Marović je brat potpredsednika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića koji je hapšenje čelnika budvanske opštine, u decembru 2010. godine, doživeo kao politički napad na njega.

Marovićev brat Dragan je u završnoj reči ocenio da je slučaj Zavala "predstava za medjunarodnu zajednicu o tome kako se Crna Gora bori protiv kriminala i korupcije".

Hapšenje čelnika budvanske opštine dovodjeno je u vezu sa obračunima unutar vladajuće DPS i kao pokušaj bivšeg premijera i aktuelnog lidera partije Mila Djukanovića da politički "diskvalifikuje" Marovića.

Pogledajte još