Dijeta od koje se goji

Devojčice koje kao petogodišnjakinje počnu da pokazuju sklonost ga gojenju roditelji već sa devet godina "bacaju" na dijetu ali ubrzo ustanove da one, umesto da slabe, dobijaju na kilaži - otkrili su istraživači sa Državnog univerziteta Pensilvanije.

Oni kažu da su njihova istraživanja pokazala da su deca i njihovi roditelji vrlo svesni kad počne debljanje, ali ne znaju najbolji način za mršavljenje.

Dijetetičarke sa Državnog univerziteta Pensilvanje Dženifer Šank i Lin Berč obavile su istraživanje na 153 devojčica koje žive u središnjem području ove države. One koje su osećale da imaju višak kilograma grčevito su pokušavale različite dijete ali, umesto da slabe, postajale su još punije - konstatovale su one u izveštaju za Američku asocijaciju dijetetičara.

I što su devojčice postajale nesrećnije zbog svoje težine, sve grčevitije su se bacale na dijete ali bez uspeha. To je potvrdilo neka ranija istraživanja koja su pokazala da "što su uporniji pokušaji devojčica da kontrolišu težinu, to su češći slučajevi povećanog gojenja" - naglasile su Šank i Berč.

Sa pet godina starosti, 32 devojčice spadale su u rizičnu grupu da budu punije nego što je normalno - saopštio je Centar za kontrolu bolesti i prevenciju u skladu sa svojim standardima. Njihova težina ponovo je kontrolisana kad su napunile sedam i devet godina. Kod sedmogodišnjakinja, devojčice koje su spadale u rizičnu grupu jele su značajnije više od vršnjakinja koje nisu bile izložene riziku - napisale su Šank i Berč.

U toku istraživanja postavljena su im pitanja o vrsti hrane koju konzumiraju kao  i "da li pokušavaju da jedu manje kako ne bi bile debele".
Devojčice su bile ostavljene u sobi sa igračkama i raznim đakonijama "za pregristi" i bilo im je rečeno da se igraju ili jedu dok su istraživači van sobe. Istraživači su zatim neopaženo posmatrali šta su devojčice jele. Punije devojčice su bile sklone da pojedu više đakonija čak i kad nisu gladne.

Istraživači su naglasili da njihovi rezultati potvrđuju ranija istraživanja da kad ljudi pokušavaju da drže dijetu tako što će premalo jesti, oni sebe pripremaju za odlučujući trenutak dijete.

Majke takođe mogu mnogo pomoći time što će devojčicama zabranjivati da "grickaju" sve i svašta i, posebno, da često konzumiraju brzu hranu.

"Čak i u predškolskom uzrastu, pre nego što se pojavi hitna potreba za ograničavanjem količine hrane, način na koji majke pripremaju hranu za ukućane i već tada nastoje da devojčicama ograniče pristup gurmanskoj i ukusnoj hrani može kod dece stvoriti naviku preteranog uzimanja hrane" - smatraju ove dve dame.

Porodice koje spadaju u srednju klasu posebno nastoje da deci ograniče "grickanje" pred TV ekranima ili s knjigom u ruci jer ne žele da imaju debeljušakastu decu.

"Ipak, pre nego što će stvoriti naviku za umerenošću, ovaj način ishrane može kod dece izazvati neregulisano prejedanje. Umesto toga, roditelji i sami pred decom treba da demonstriraju zdrav pristup ishrani i da upražnjavaju umerene frizičke aktivnosti" - zaključili su istraživači. 

PITSBURG, 09. novembar 2008. (FoNet)

Pogledajte još