Lepota i samopouzdanje

Žerne gube samopouzdanje kada vide savršene obline kod drugih žena, dok na samopouzdanje muškaraca ne utiču savršena tela muških modela. Istraživači sa Univerziteta "Missouri" i "Kalifornija" otkrili su da muškarci, kad vide lepu ženu, misle da joj po lepoti i atraktivnosti nisu dorasli, pa tako i njihovo samopouzdanje pada.

Da bi došli do ogovora, naučnici su muškarce podelili u tri grupe. Prva grupa gledala je slike zgodnih žena u časopisima i komentare o njihovom izgledu, druga grupa promatrala je zgodne muške modele, a treća grupa je gledala slike novih tehnoloških dostignuća.

'Muškarci koji su promatrali slike zgodnih žena obraćali su više pažnje na svoje telo, nego ostale dve grupe', navodi se u istraživanju.

'Iznenađujuće je to da se grupa koja je imala zadatak da gleda slike muških modela uopšte nije obazirala na svoj izgled'.

Istraživači pretpostavljaju da se muškarci, dok gledaju u atraktivne ženske modele, češće zapitaju da li bi oni odgovarali njihovim standardima i to preispitivanje negativno utiče na njihovo samopouzdanje.

Istraživači su napravili još jedan test. Muške ispitanike su podelili u dve grupe. Prva grupa je gledala slike super zgodnih ženskih modela, druga grupa je gledala iste ženske modele, ali fotografisane sa partnerima prosečnog izgleda.

"Otkrili smo da su muškarci u drugoj grupi bili manje zabrinuti za svoj izgled, za razliku od onih koji su samo gledali ženske modele", navodi se u istraživanju.

Naime, kada su videli da su u stvarnom životu partneri tih modela sasvim prosečnog izgleda, i njihovo samopouzdanje je poraslo.

N.D.

Pogledajte još