Estazi uništava pamćenje

Australijski klinički psiholog Džef Vord otkrio je, posle testova i skeniranja mozga 30 zavisnika od droge "ekstazi", da ona usporava, a zatim i onemogućava učenje, izaziva gubitak pamćenja i trajno oštećuje mozak.

Skener je neumoljiv uređaj: u svih 30 ovisnika od droge "ekstazi", popularne na partijima mladih ali sve češće i na sedeljkama dobro stojećih "uglednih građana", ustanovljena su teška oštećenja kortikalnih neurona mozga ključnih za funkciju pamćenja i to u sva tri njena nivoa - "ulaska" informacije u mozak, njeno "skladištenje" i kasnije aktiviranje.

"Ovisnici nemaju teškoća da se sete ranije registrovanih informacija, problemi nastaju kad treba prihvatiti nova saznanja" - upozorava Vord.

Rezultati istraživanja su otkrili da se u ćelijama mozga korisnika ekstazija, koje učestvuju u procesu pamćenja, smanjuje delovanje receptora za neurotransmiter serotonin, ključnog u "transportu" poruka između ćelija mozga. Krajnji rezultat ove poremećene ravnoteže je trajna promena raspoloženja.

"Čak i precizni i dobro organizovan profesionalci, kao što su, na primer, advokati, žale se da posle upotrebe i najmanje količine ekstazija zaboravljaju važne činjenica pa čak i da su zakazali sastanke" - kaže Vord.

Neka ranija istraživanja nagoveštavala su da ekstazi izaziva pravu "plimu" serotonina u mozak, da zatim nastupa naglo zaustavljanje pa neka vrsta "oseke" kad prestane delovanje droge što kao posledicu ima oštećenje funkcije pamćenja mozga.

Ekstazi, poznat i kao MDMA ili po svom hemijskom imenu 3,4-methylenedioxymethamphetamine, trajno oštećuje srce i izaziva visok krvni pritisak koji se teško obara.

Istraživanja na desetinama nekadašnjih zavisnika od ekstazija, koji su duže od dve godine apstinirali, pokazala su da je došlo do poboljšanja situacije u receptorima serotonina ali i da oni još uvek imaju teskoća za "skladištenjem" novih informacija i saznanja.

Studija uticaja ekstazija pokazala je da što je duža bila upotreba i povećavanje doze to su i oštećenja mozga bila teža. Utvrđeno je da su posledice korišćenja ekstazija trajale najmanje sedam godina posle "skidanja" sa droge i da svi bivši ovisnici do kraja života imaju teškoće s učenjem i pamćenjem.

KANBERA, 11. novembar 2008. (FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.