Gubitak finansijskog sektora 4,1 milijarde dinara

BEOGRAD, 11. maja 2012. (Beta) - Finansijski sektor u Srbiji prekinuo je u 2011. trend rasta profitabilnosti i zabeležio gubitak od 4,1 milijarde dinara, objavila je u petak Agencija za privredne registre.

Registrator Registra finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu Ružica Stamenković kazala je na konferenciji za novinare da je gubitak rezultat negativnih rezultata dve finansijske institucije - Agrobanke i Fonda za razvoj Srbije.

"Agrobanka je u 2011. godini imala gubitak od 29,4 milijarde dinara, dok je gubitak Fonda za razvoj Srbije iznosio 3,8 milijardi dinara", precizirala je ona.

Ukoliko bi se isključili gubici tih institucija, navela je Stamenkovićeva, tendencija profitabilnog poslovanja celog finansijskog sektora bila bi nastavljena uz zabeležen profit od 29,2 mlilijarde dinara.

Stamenkovićeva je kazala da je na tržištu Srbije u 2011. godini poslovalo 140 finansijskih institucija u sektoru banaka, osiguranja, finansijskog lizinga, brokerskih društva, društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim i investicionim fondovima, zatvorenih i privatnih investicioni fondovi i razvojnih fondova.

Kako je dodala, u finasijskom sekotoru Srbije u 2011. godini bilo je zaposleno 41.952 radnika, što je 1,6 odsto manje nego u 2010. godini.

Pogledajte još