Maske

„Maske“ su pale u Arte Galeriji na izložbi Gordana Nikolića, a kakvu priču pričaju i kriju, saznajemo uz pomoć savremene tehnologije i visokoizestetizirane prezentacije.

“Maske” su  stvarane dvadeset godina. Pošto je tradicija Arte Galerije  da izlaže jedno delo+ korišćenje savremene tehnologije u prezentaciji šire priče o delu, umetniku, ideji... na izložbi smo mogli videti jedno veliko platno dimenzija160x220cm.

Drugi deo izložbe sastojao se od 22 LCD ekrana na kojima smo u formi kratkih filmova, slajdova, foto-frejmova... mogli videti vrlo živu i dinamičnu vizuelizaciju rada na temu koja na svom putu od gotovo realnog do skoro apstrahovanog sadrži bogatsvo razumevanja i čitanja. Na spratu su izložena još tri rada srednjeg formata iz različitih perioda. 

Uočljivo je predstavljena ideja u postupku slikanja maski u kojoj umetnik polazi od prepoznatljivog predmeta (maske, koja i jeste i nije lice- portret...) a zatim stilizovanjem i pojednostavljivanjem na osnovne oblike dolazi do svedenih likovnih- slikovnih elemenata. On konstantno varira jedan motiv na svojim platnima, čisteći ga u svom stvaralačkom postupku od suvišnih detalja dolazeći do same ivice apstrakcije. 

U galeriji, i na spratu, a posebno ispred galerije velika gužva, razgovoru nikad kraja, naročito uz šampanjac. 

Maske polako padaju... vreme je da se povučem. 

Izložba će biti otvorena do kraja novembra i ko je nije video ima vremena, pa recimo dok ne navučemo neke nove maske, i mi i Gordan. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još