Skraćena beleška Dražine završne reči

BEOGRAD, 11. maja 2012. (Beta) - U postupku rehabilitacije komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića u petak je istoričar Slobodan Marković kazao da je u stenografskim beleškama sa sudjenja Mihailoviću 1946. godine, izbačena trećina teksta njegove završne reči.

Na ročištu je preslušan audio-snimak poslednjeg dela Mihailovićeve završne reči od 10. jula 1946. godine, koji je Marković uporedio sa prekucanim beleškama sa sudjenja i uočio da je u njima izbačena trećina teksta završnog govora Mihailovića.

"Pojedini delovi su izbačeni, neki su prepričani a nekima je izmenjeno značenje. Način skraćivanja završnog govora generala Mihailovića je grubi, ideološko motivisan falsifikat", istakao je Marković.

Marković je kazao i da Vlada FNRJ nije dozvolila američkim pilotima da svedoče u Mihailovićevu korist, pod obrazloženjem da ne želi uplitanjem stranih svedoka da remeti dobre odnose dve zemlje.

Kako je kazao, američkim pilotima koje je tokom rata spasao Mihailović, bilo jezaprećeno da će biti optuženi za saučesništvo ukoliko svedoče u njegovu korist.

Zahtev za rehabilitaciju Mihailovića podneli su 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Pogledajte još