Gubitak banaka dve milijarde dinara

BEOGRAD, 11. maja 2012. (Beta) - Banke u Srbiji su posle sedam godina uspešnog poslovanja u 2011. zabeležile gubitak od dve milijarde dinara i to zbog gubitka Agrobanke od 29,4 milijarde dinara, objavila je u petak Agencija za privredne registre (APR).

Registrator Registra finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu Ružica Stamenković kazala je na konferenciji za novinare da bi bez gubitaka Agrobanke bankarski sektor u Srbiji zabeležio profit od 27,4 milijarde dinara, što je za trećinu više nego u 2010.

Prema njenim rečima, od 33 banke koje su u 2011. poslovale na srpskom tržištu 21 je imala dobitak, a 12 je poslovalo sa gubitkom.

Stamenkovićeva je navela da listu najprofitabilnijih banaka predvodi Inteza sa 9,5 milijardi dinara dobiti, sledi Rajfajzen banka sa 4,9 milijardi, Unikredit je treća sa 4,5 milijardi, slede Komercijalna banka sa 3,5 milijardi i AIK banka sa 2,9 milijardi dinara.

Kako je dodala, listu banaka sa najvećim gubicima predvodi Agrobanka, a slede Alfa banka sa 2,1 milijardom dinara gubitka, OTP banka imala je gubitak od 1,3 milijarde dinara, a Marfin i Vojvodjanska banka po 1,2 milijarde dinara.

Pogledajte još