Poslednji dokumenti o Zalivu svinja ostaju tajni

VAŠINGTON, 11. maja 2012. (Beta-AP) - Poslednji paket dokumenata CIA u vezi sa propalom invazijom Kube u Zalivu svinja iz 1961. godine ipak neće biti objavljen, jer je američki sud procenio da su to nacrti koji nikada nisu došli do završnog stadijuma.

Karastrofalan pokušaj američke invazije, u kojoj su učestvovali kubanski emigranti, imao je za cilj da obori komunistički režim Fidela Kastra.

Organizacija Arhiva nacionalne bezbednosti, koja se zalaže za transparentnost vladavine, tužila je Centralnu informativnu agenciju SAD (CIA) sa zahtevom da se otpečati i peti, poslednji paket dokumenata u vezi sa Zalivom svinja.

CIA je za potrebe sudjenja opisala njegovu sadržinu kao "polemičko uzvraćanje na optužbe pripadnika CIA koji su kasnije kritikovali operaciju" u Zalivu svinja.

Američki sudija je prihvatio argumentaciju ove obaveštajne službe da peti tom dokumenata, nazvan "Interne istrage CIA povodom operacija u Zalivu svinja" nije čak prošao ni prvi stadijum višeslojne procene.

CIA je tvrdila da ovi "nacrti" predstavljaju predlog jednog nižeg istoričara koji je odbacio njegov šef, zato što je sadržao značajne manjkavosti.

Pogledajte još