Predsednički izbori u Egiptu

KAIRO, 11. maja 2012. (Beta-AP) - Egipćani koji žive u inostranstvu u petak glasaju za predsednika države, na izborima koji se smatraju prvim uistinu slobodnim u istoriji ove arapske zemlje na severu Afrike.

Glavnina izbora, u samom Egiptu, biće održana 23. i 24. maja, a ako nijedan predsednički kandidat ne bude imao ubedljivu većinu, dva prvoplasirana idu u drugi krug glasanja, koji je zakazan za 16. i 17. jun.

Na izborima učestvuje ukupno 13 predsedničkih kandidata. Današnje glasanje se odvija u 166 zemalja, i na njima biračko pravo ima oko 700.000 ljudi. Prema podacima ministarstva spoljnih poslova u Kairu, najviše ih je u Saudijskoj Arbiji - gotovo 500.000.

U samom Egiptu, glasačko telo se procenjuje na oko 50 miliona.

Prethodne večeri, gradjani Egipta su imali prilike da gledaju TV duel izmedju dva vodeća kandidata, dugogodišnjeg bivšeg ministra spoljnih poslova Amr Muse i umerenog islamiste Abdela Monejma Abolfotoha koji se razišao s pokretom Muslimanska braća.

Egipćani su četvorosatni TV duel, emitovan na sedam nezavisnih TV kanala, gledali iz prepunih kafića, u atmosferi koja je podsećala na praćenje fudbalskih utakmica - pristalice jednog ili drugog kandidata su klicali i aplaudirali kad bi njihov miljenik poentirau raspravi.

Pogledajte još