Završen protest muslimanskih vernika

SKOPLJE, 11. maja 2012. (Beta) - Dve povredjene osobe, nekoliko razbijenih prozora na zgradi Vlade i jedno oštećeno autobusko stajalište, bilans je protesta koji su muslimanski vernici organizovali u petak zbog toga što su za petostruko ubistvo 12. aprila nadomak Skoplja osumnjičeni "radikalni islamisti".

Policajac i snimatelj su lakše povredjeni kada ih je grupa demonstranata pogodila kamenicama isped zgrade opštine Čair, čiji je gradonačelnik iz redova Demokratske unije za integracije (DUI) Izet Medjiti.

Oni su kamenovali i sedište te stranke u Skoplju i tada polomili nekoliko prozora.

Protesti u Tetovu, Kumanovu i Gostivaru protekli su uglavnom mirno, a demonstracije su održane i ispred sedišta DUI u Maloj Rečici kod Tetova.

U makedonskoj prestonici demonstranti su se okupili ispred Pašine džamije blizu centra, noseći albanske zastave i transparente ispisane na arapskom jeziku.

Demonstranti su sve vreme uzvikivali "Mi nismo teroristi, mi smo Muslimani", "Skoplje, Priština, Tirana, etnička Albanija", "Alahu Akbar" i "UČK" (Oslobodilačka vojska Kosova).

Demonstranti su ispred Osnovnog suda u Skoplju makedonskog premijera Nikolu Gruevskog nazivali teroristom, ministarku policije Gordanu Jankulovsku "radikalnom hriščankom", a za ubistva kod Smiljkovskog jezera govorili da su "izvršili Srbi i Makedonci".

Učesnici protesta su zatim pokušali da udju u zgradu Vlade, ali ih je sprečila policija.

Pogledajte još