Novi film Romana Polanskog posvećen aferi Drajfus

"Film neće biti biografija Alfreda Drajfusa. Biće to triler, čija je tema policijska istraga koja je vodjena u to vreme", rekao je agenciji "Frans pres" jedan od producenata filma, Robert Benmusa.

Mada za to nije bilo dokaza, Francuz jevrejskog porekla iz Alzasa, kapetan Alfred Drejfus, optužen je 1894. godine za špijunažu u korist Nemačke, posle čega je osuđen na doživotni zatvor.

Pukovnik Mari Žorž Pikar je te godine otkrio pravog krivca, majora Ferdinada Esterhazija, ali je Drajfus rehabilitovan tek 1906. godine.

Afera je podelila tadašnju francusku javnost na one koji su verovali u nevinost osuđenika, i one koji su smatrali da je Drajfus kriv za ono što mu se stavlja na teret.

U polemiku se uključio i francuski pisac Emil Zola, koji je u pismu pod naslovom "Optužujem", upućenom tadašnjem predsedniku Francuske Feliksu Foru, optužio vlasti za antsemitizam.

"Možemo pokazati važnost tog događaja, posebno s obzirom na ono što se danas dešava u svetu... na bezbednosnu paranoju, na tajne vojne sudove, službe za obaveštavanje koje su bez ikakve kontrole... pristrasnost medija"
, rekao je Polanski u razgovoru za američki list "The Hollywood Reporter".

Film posvećen aferi Drajfus je 1958. godine snimio je reditelj i glumac Hose Ferer, a kasnije i francuski režiser Iv Boase.

Beta

Pogledajte još