Venizelos nije uspeo da formira novu vladajuću koaliciju

0

Vođa grčkog socijalističkog PASOK-a i bivši ministar finansija Evangelos Venizelos izjavio je u petak uvceče da nisu uspeli njegovi napori da formira novu koalicionu vladu, isto kao i prethodnoj dvojici stranačkih lidera koji su to pokušali.

On je ovo rekao posle sastanka sa vođom radikalne leve koalicije Siriza Aleksisom Ciprasom, druge po snazi grupacije posle nedeljnih izbora.

Prethodno su to neuspešno pokušali vođa konzervativne Nove Demokratije Antonis Samaras i Cipras.

Cipras je odbio u petak da uđe u koalicionu vladu sa partijama koje podržavaju stroge mere štednje, konzervativnom Novom demokratijom i socijalističkim PASOK-om. On je rekao da neće ući ni u jednu vladu koja namerava da nastavi sprovođenje mera štednje usvojenih prema sporazumu o međunarodnoj pomoći, jer ih smatra suviše oštrim.

Iako su bili u prošloj vladi, PASOK i Nova demokratija su na izborima u nedelju dobili znatno manje glasova, pre svega zbog gneva birača zbog oštrih mera štednje usvojenih da bi se dobila neophodna međunarodna pomoć i izbegao bankrot.

Birači su više glasova dali strankama koje se protive uslovima međunarodnih kreditora.

Sada je poslednja šansa za formiranje koalicione vlade ili vlade nacionalnog jedinstva u rukama grčkog predsednika Karolosa Papuljasa, koji treba narednih dana da organizuje sastanak svih partija sa tim ciljem. Ako ni to ne uspe, neminovni su novi izbori već u junu.

ATINA, 11. maja 2012. (Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.