Marokanski reper u zatvoru zbog vređanja policije

Reper Muad Belguat, koji nastupa pod imenom El-Haked, ili "Besan", osudjen je bez mogućnosti da nešto izjavi pred izricanje kazne. U trenutku saopštavanja presude, pevač je bio u zatvoru, a njegovi branioci nisu bili prisutni. Belguatovi advokati najavili su žalbu na presudu.

Tim odbrane povukao se sa sudjenja u ponedeljak, nakon sukoba grupe koja podržava repera i advokata marokanske policije. Ipak, advokati su naveli da su očekivali da će dobiti priliku za završnu reč na sudjenju.

Belguat piše pesme o korupciji o društvenoj nepravdi i pripadnik je prodemokratskog pokreta Marokansko udruženje za ljudska prava.

Uhapšen je 29. marta i optužen za uvredu državnih radnika i institucija. Policija ga je optužila da je postavio pesmu na internetu, uz fotografije kojima vredja policiju. Na jednom od snimaka je policajac sa glavom magarca.

"Plaćeni ste da štitite gradjane, a ne da kradete njihov novac. Da li vam je komandir naredio da uzimate novac od siromašnih?", neki su od stihova pesme, kojom se poziva na hapšenje bogatih biznismena koji su, prema Belguatovoj oceni, podelili zemlju medju sobom.

RABAT, 12. maja 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još