JJ najbolja na svetu

Teniserka koja je po mnogo čemu obeležila 2008. godinu i vlasnica najboljeg bekhenda na planeti, Jelena Janković, nakon završene teniske sezone došla je u Beograd da sa svojim prijateljima proslavi ogromni  uspeh - prvo mesto na WTA listi i ulazak među osam najboljih 

Pored brojnih turnira na kojima je učestvovala tokom ove sezone Jelena je želela da svojim fanovima uz dobru igru pokloni i priču o svom životu i radu, uobličenu u dokumentarni film pod nazivom „Jelenin svet“ autora i rediteljke Tanje Brzaković. Rad na filmu započet je na prošlogodišnjem završnom turniru u Madridu, da bi zatim usledilo snimanje u Sevilji, Berlinu, Beogradu i Crnoj Gori. Autori filma trudili su se da neprimetno zabeleže karakteristične momente iz života profesionalne teniserke, predstave gledaocima svet tenisa iz sasvim novog ugla i otkriju aktivnosti tenisera koje su u javnost manje poznate. Film će prvo imati priliku da vide Beograđani, a zatim kreće  u distribuciju širom Srbije.

Tokom 2008. godine Jelena je trijumfovala u 65 mečeva, osvojivši pri tome četiri turnira: Rim, Peking, Študgart i Moskvu. Poslednja tri osvojena su za redom, što decenijama nijednoj teniserki nije pošlo za rukom. Poslednji turnir na kome je nastupala bio je Masters u Dohi, na kome je Jelenu eliminisala u polufinalu  Venus Vilijams sa 2:1. Tragove brojnih obeveza i velikih napora Jelena sada plaća prehladom koja ju je stigla nakon poslednjeg turnira, ali je uprkos svemu želela da se preko medija zahvali svim navijačima koji su je podržavali tokom sezone:

- Ovo je bila zaista uspešna sezona, vredno sam radila, ali moram da kažem da sam imala i puno povreda i problema, posebno u prvom delu godine. Drago mi je da sam sve prevazišla i završila sezonu kao broj 1. To je bio moj san, koji se obistinio, zbog čega sam mnogo ponosna na sebe, jer sam osma teniserka kojoj je to pošlo za rukom. Želim da ostanem na ovom mestu koliko god mogu, a obećavam da ću vredno raditi i trenirati da bi to trajalo što duže. Sada samo mogu da kažem da je sav dosadašnji uloženi rad bio vredan mesta na kome sam sada.

Iako je veliki uspeh postignut, Jelena kao jedinu manu sezone navodi neosvajanje Gren Slam titule:

- Cilj mi je da uvek napredujem i da moje slabosti pretvorim u vrline, što će mi pomagati da pobeđujem i dalje. Gren Slem nije osvojen, ali igrala sam jedno finale i nekoliko polufinala, tako da je cilj za sledeću godinu upravo neki od ta četiri turnira.

(old_image)Jelena je pre samo dve godine imala velikih problema u karijeri, zbog čega je razmišljala da napravi pauzu, a sada se teško može navesti turnir na kome nije stizala do same završnice:

- Mnogo stvari je uticalo na moj napredak, jer tada kada mi nije išlo htela sam da radim nešto drugo u čemu bih takođe bila uspešna. Ja sam osoba koja je perfekcionista i uvek volim da pobeđujem, a ako ne mogu da budem najbolja u tome ne želim time ni da se bavim. U toj krizi sam mnogo ojačala kao osoba, jer sada mnogo više cenim neke stvari i naučila sam da budem pozitivna i da uživam u igri. Najbitnije je da sa osmehom idem na teren, jer i slava i novac i rezultati nisu vredni ako ja nisam srećna i zadovoljna. Uz sve to je išao i mukotrpni rad, jer ni sama ne znam koliko sam sati provodila u teretani, na trenu i na trčanju. U svemu tome je bitna i glava, jer i ove godine kada sam bila povređena i kada nisam imala trenera uspevala sam da pobeđujem zato što sam se borila i pronalazila način da prevaziđem sve prepreke koje su postojale.

Najbolji period u ovoj sezoni usledio je nakon Olimpijade:

- Posle Pekinga nisam imala nikakvih zdravstvenih problema i želela sam da godinu završim kao najbolja. Dala sam sve od sebe i mislim da sam ovaj uspeh i zaslužila. Igrala sam finale US Opena, zatim osvojila tri turnira, a jedino ostaje žal što sam na Mastersu izgubila u polufinalu, ali stigao me je umor posle ovako naporne sezone.

Sestre Vilijams su osvojile poslednja tri velika turnira, a o njima kao najvećoj konkurenciji u 2009. godini Jelena kaže:

- One su uvek kandidati za osvajanje turnira, ali ne gledam samo njih, već i ostale igračice. Uvek igram svoju igru i borim se do kraja pružajući maksimum. Znam kako treba da igram protiv sestara Vilijams, jer sam ih dobijala nekoliko puta i jedna sam od retkih teniserki koja ima pozitivan skor s njima. Na Mastersu nisam bila u prilici da treniram toliko da bih podigla nivo igre kao na prethodnim turnirima. Nisam imala energije da pružim nešto bolje, ali Masters mi nije bio toliko bitan, jer sam i pre njega znala da ću završiti godinu kao prva. Sada je najvažnije da se dobro odmorim i napunim baterije za nove izazove.

Prošlogodišnje loše pripreme, koje su pred Australian Open trajale samo nedelju dana dovele su do toga da sezona ne krene najbolje. Za ovu godinu napravljen je mnogo bolji raspored:

- Sada ni sama ne znam kako sam stigla do polufinala tada, ali ove godine krećem da se spremam već krajem novembra. Ne želim više ništa da improvizujem i očekujem ogromne rezultate u novoj sezoni. Ja volim ulogu teniserke broj jedan i to mi ne predstavlja nikakav pritisak. To je samo dodatni izazov, a takođe sam i svesna da sve moje protivnice igraju najbolji tenis protiv mene, jer su tada rasterećene i nemaju šta da izgube. Meni je uvek cilj da usavršavam svoju igru i da konstantno napredujem. Prostora za napredak imam dosta i to je dobro, posebno u fizičkoj spremi. Mislim da imam igru za sve podloge, kompletna sam igračica i san mi je osvajanje svih Gren Slemova.

Jelena je obećala da će do početka nove sezone svoje fanove informisati o svim novostima putem bloga, koji joj predstavlja još jedan vid uživanja i dobre zabave tokom slobodnog vremena, a on se može naći na sajtu www.jj-jelenajankovic.com. Prvi Gren Slem na koji će Jelena jurišati u novoj sezoni je Australian Open, koji se 2009. održava od 19. januara do 1. februara.

Katarina Stojković
Beograd, 11. novembar 2008.

Pogledajte još