Proslava prve teniserke sveta

Ženska teniska asocijacija (WTA) zvanično je potvrdila da srpska teniserka Jelena Janković takmičarsku 2008. godinu završava na prvom mestu WTA liste. Ona je tako postala deveta teniserka sveta kojoj je pošlo za rukom da se na kraju takmičarske sezone nađe na pijedestalu namenjenom najboljoj teniserki sveta. Tim povodom, Jelena je napravila popodnevni prijem na Gemaxovim terenima, kako bi počastila prijatelje, ali i novinare koji je prate tokom cele godine.

-Vredno sam radila tokom cele godine, i sada slobodno mogu da kazem da je ovo za mene jedna uspešna sezona. Imala sam dosta povreda i problema tokom prve polovine godine, ali sam nekako uspela da sve to prevaziđem i da na kraju završim kao broj 1. To je oduvek bio moj san, koji se sada pretvorio u javu. Zato sam jako ponosna na sebe. Želim da na ovoj poziciji ostanem koliko god je moguće - kratko je sumirala protekli period Jelena Janković

Jelena je svojim uspesima pokazala da je ne samo perjanica srpskog tenisa, nego i kraljica svetskog tenisa. Pobednica je četiri ovogodišnja turnira u Rimu, Pekingu, Štutgartu i Moskvi, što će joj u narednom periodu zadati teškoće da sačuva mesto broj jedan i sledeće godine.

U 2008. godini prvi put ije grala i u finalu Gren slema (Otvoreno prvenstvo Amerike). Ukupno je ostvarila 63 pobede, uz 17 poraza. Prvo mesto na WTA listi na završetku godine srpska teniserka je obezbedila pobedivši na 12 uzastopnih mečeva krajem septembra i početkom oktobra. Lidersku poziciju na WTA listi Jelena je prvi put zauzela 11. avgusta, kada je na tom mestu provela nedelju dana. Onda se 6. oktobra 2008. godine, posle pobede u Štutgartu, vratila na čelnu poziciju. Njen jedini cilj, sada, jeste da nastavi da vredno trenira i još više napreduje, kako bi u sledećoj godini osvojila prestižni Gren slem turnir.

U neformalnom druženju i ćaskanju, uz šampanjac i bezbroj poklona i buketa cveća koji su konstantno pristizali, Jelena se pokazala i kao dobra domaćica. Ona je želela da sve svoje goste posluži sama, počev od sečenja torte. Pazila je da svi dobiju piće i da niko ne bude zapostavljen. Gosti su bili oduševljeni njenom neposrednošću i pozitivnom energijom, pa niko nije bio preterano nasrtljiv tražeći autograme i slikanje.

Tekst Jelena Antonijević
Foto: Sanja Knezević

Pogledajte još