Tabu je razbijen: Mladi idu kod psihologa

Neuropsihijatri u Domu zdravlja Stari grad prime čak 20 pacijenata dnevno, iako je norma između 12 i 15, ali ističu da “ograničeno” vreme pregleda ne utiče na kvalitet.

S druge strane, lekari u privatnim psihijatrijskim ordinacijama, kojih prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji ima oko 50, pacijentima mogu da posvete više vremena, a jednočasovni tretman košta do pet hiljada dinara.

– Razlika između privatnih ordinacija i državnih zdravstvenih ustanova je u dužini trajanja pregleda koje je kod nas limitirano. Kada bi pacijentima posvetili sat, sat i po vremena, dnevno bi mogli da primimo samo njih šestoro- objašnjava specijalista neuropsihijatrije Doma zdravlja Stari grad, Zorica Minović.

Ona je navela da ograničeno trajanje pregleda nije prepreka za postizanje rezultata, jer pacijenti imaju mogućnost da dolaze češće, a uspeh zavisi isključivo od njihove spremnosti da rade na sebi.

Kako je primetila, među pacijentima ima sve više mladih.

– To je dobro. To je dokaz da je razbijen tabu da je sramota otići kod psihologa – istakla je Minović i dodala da pomoć često traže i zaposleni, kao i penzioneri.

Ona je ukazala da se pacijenti najčešće suočavaju se egzistencijalnim problemima, kao i strahom od otkaza, imajući u vidu da je sve više onih koji su “ucenjeni” na radnom mestu što dovodi do gubitka samopoštovanja.

– Posledica toga su porodični i bračni problemi. Takođe, sve se češće susrećemo sa problemom da deca ne odlaze od kuće, pa u domu živi više generacija i dolazi do neshvatanja i neusklađenosti – zaključila je Minović.

I stručni saradnik u Društvu psihologa Srbije, psiholog Maja Petrović, smatra da odlazak kog psihologa više nije tabu, što prema njenoj oceni, može doprineti i smanjenju samoinicijativnog korišćenja lekova za smirenje.

– Najčešći problemi sa kojima se psiholozi u privatnoj praksi susreću su depresije i strahovi, uzrokovani različitim problemima – od ekonomskih, porodičnih, u karijeri.. – kaže Petrović.

Ona je istakla da je cilj ojačati strukturu ličnosti pacijenta kako bi mogao da se nosi sa teretom problema i da ga reši.

– Službe u državnim zdravstvenim ustanovama nemaju dovoljno vremena za pacijente, a na preglede se dosta čeka. Prednost privatnih psihologa je što mogu više da im se posvete – dodala je Petrović.

Cena tretmana, prema njenim rečima, u privatnim ordinacijama kojih najviše ima u Beogradu, kreće se od dve do pet hiljada dinara.

Razbijte tabu i pomozite sebi. Udahnite život punim plućima i sa osmehom na licu 🙂

Izvor: 24sata.rs