Nećemo morati da uvozimo pšenicu

NOVI SAD, 14. maja 2012. (Beta) - Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin izjavio je u ponedeljak da i pored najava lošijeg prinosa pšenice u ovogodišnjoj žetvi, ne očekuje da će Srbija biti primorana da uvozi tu žitaricu.

Galetin je agenciji Beta rekao da će ovogodišnji prinos i postojeće zalihe zadovoljiti potrebe zemlje u predstojećem periodu, ali bi sledeća godina mogla da bude vrlo problematična.

"Mislim da ćemo uspeti da zatvorimo sopstvene bilanse za ovu godinu. Medjutim, sledeća godina bi mogla da bude vrlo problematična, jer nemamo neke optimističke vesti što se tiče prinosa pšenice", rekao je direktor Produktne berze.

Galetin je podsetio da je pšenica sredinom februara koštala 22 dinara po kilogramu, a da se posle interventne državne prodaje 20.000 tona po ceni od 20 dinara tržište smirilo i da ta žitarica skoro dva meseca košta 21,5 dinara.

"Najnovije procene i prognoze o novoj žetvi, koje su prilično pesimistične zbog malih površina pod pšenicom, dovele su do ponovnog rasta cene pšenice do 22 dinara, pa je država ponovo prodala 50.000 tona po ceni od 20 dinara", rekao je Galetin.

Govoreći o kukuruzu, Galetin je rekao da su bilansi na tržištu u ovom trenutku veoma narušeni, jer su rekordno male zalihe u odnosu na ukupnu potrošnju, od svega 14 procenata, što je dovelo do toga da je u dužem periodu visoka cena te žitarice.

Pogledajte još