Oland preuzima dužnost predsednika Francuske

PARIZ, 14. maja 2012. (Beta-AFP) - Socijalista Fransoa Oland preuzeće u utorak dužnost predsednika Francuske, a istog dana, nakon ceremonije u Parizu, otputovati u Berlin na susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Odlazeći predsednik Nikola Sarkozi predaće dužnost Olandu koji je 6. maja izabran za predsednika sa 51,6 odsto glasova, na ceremoniji koja počinje u 10 časova.

Sarkozi i Oland će prethodno u Jelisejskoj palati imati sastanak iza zatvorenih vrata, a potom će Oland (57) biti postavljen na čelo francuske države.

Novopostavljeni predsednik održaće govor i potom proći Jelisejskim poljima u "sitroenu DS kabrioletu".

Predsednik će odati poštu Žilu Feriju, utemeljivaču laičke škole, obavezne i besplatne, i Mariji Kiri, dobitnici Nobelove nagrade za hemiju, a potom prisustvovati proslavi u zgradi pariske opštine.

Oland je želeo "skromnu" proslavu u Jelisejskoj palati na koju su pozvani bivši premijeri iz redova socijalista, ali ne i bivši predsednici. Toj ceremoniji neće prisustvovati ni Olandova deca iz veze sa Segolen Roajal niti njegova sadašnja partnerka Valeri Trirvejler.

Oland će čim bude postavljen za šefa države obelodaniti ime novog premijera koji treba da u sredu uveče objavi sastav nove vlade.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.