Ne žele izlazak Grčke iz zone evra

BRISEL, 14. maja 2012. (Beta-AFP) - Evropska komisija pružila je u ponedeljak uveravanje kako želi da Grčka ostane u zoni evra, ali je kao uslov postavila da zemlja poštuje obećanja koja je dala poveriocima.

"Mi vidimo budućnost Grčke u evru i želimo da ona ostane u zoni evra. To je, po nama, najbolje rešenje za Grčku, njen narod i za Evropu", izjavila je novinarima portparolka Evropske komisije Pia Arenkilde.

Portparolka je, medjutim, ukazala da je važno da Grčka "poštuje obaveze koje je preuzela".

Ova izjava je usledila nakon prošlonedeljne izjave predsednika Evropske komisije Žoze Manuel Baroza koji je, ne pominjući eksplicitno Grčku, rekao da "svi moraju da poštuju dogovore".

"Neću da govorim o nekoj zemlji posebno, ali, ako neka zemlja ne poštuje pravila, onda je bolje da ode", rekao je tada Barozo.

U nemogućnosti da se formira vlada nakon izbora 6. maja, Grčka ide ka novim izborima na kojima bi mogli da dobiju većinu protivnici mera štednje koji bi izveli Grčku iz zone evra. Grčki predsednik Karolos Papuljas treba da danas posle podne nastavi razgovore s političkim liderima u cilju formiranja vlade.

Pogledajte još