Nastavićemo ulaganje u zdravstvo

BEOGRAD, 14. maja 2012. (Beta) - Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je u ponedeljak da se, u okviru Univerziteta odbrane, razmatra mogućnost osnivanja više škole za obrazovanje medicinskih sestara i dodao da će se, uprkos finansijskoj krizi, nastaviti sa opremanjem i kadrovskim jačanjem vojnih zdravstvenih ustanova.

Na proslavi na Vojno-medicinskoj akademiji (VMA), povodom svetskog Dana sestrinstva, Šutanovac je rekao da postoji mogućnost da se ta viša škola uspostavi već do početka naredne školske godine.

Ministar je rekao da je vojni budžet, u odnosu na 2008. godinu, manji za oko 150 miliona evra ali da to ne znači da će biti zaustavljeni reformski procesi i dodao da će ministarstvo na čijem je čelu pokušati da medicinskim sestrama u sistemu vojnog zdravstva poveća plate za šest do 10 odsto u narednom periodu.

On je rekao da je, u okviru reforme, stvoren efikasan i vitalan zdravstveni fond što će omogućiti dalje opremanje VMA, kao i vojnih bolnica u Nišu i Novom Sadu.

Šutanovac je čestitao svim sestrama sa VMA koje su se prijavile za učešće u mirovnim misijama i rekao da angažman Srbije u tim misijama doprinosi očuvanju globalnog mira i podiže ugled zemlje u svetu.

Pogledajte još