Mala matura slavi se u školama!

Kako bi školsko slavlje ipak od ove godine postalo praksa, ministarstvo je direktorima osnovnih škola prosledilo obavezujuće uputstvo da malu maturu ne slave u kafanama i restoranima.

- Još od početka školske godine u više navrata smo nagoveštavali da će se mala matura slaviti u školi. To je primereno deci od 15 godina, jeftinije je, a o njihovoj većoj bezbednosti suvišno je i govoriti - ističu u ministarstvu.

Direktori pak kažu da je ministarstvo naredbu trebalo da uputi mnogo ranije jer su mnoge škole već ugovorile aranžmane za proslavu male mature i ne znaju kako da u kratkom roku tako veliku proslavu organizuju u školi. Aktiv direktora osnovnih škola u Nišu odlučio je čak da se završetak osnovne škole proslavi kao i do sada.

- Većina škola je već zakazala u restoranima, direktori su potpisali ugovore. Svi direktori su se složili da se prvo održe sastanci sa roditeljima, pa ako se oni slože, da se organizuju proslave u restoranima - kaže Dušica Tričković, direktorka niške OŠ “Radoje Domanović” .


Direktor beogradske OŠ “Laza Kostić” Milorad Jauković
slaže se da deci nisu primereni kafane i restorani.

- Odluka Ministarstva prosvete je generalno dobra, ali šta su čekali do sada. Mi smo ponudili roditeljima tri opcije: školu, Art klub, Sava centar i Expo centar. Niko nije glasao za školu. Ako ministarstvo izričito brani, slavićemo u školi, ali će učenici posle sigurno sami organizovati svoju proslavu u nekom klubu - priča Jauković.


Predstavnici đačkog parlamenta OŠ “Vladislav Ribnikar”
narednih dana će se zajedno sa razrednim starešinama i savetom roditelja dogovoriti kako da ovu proslavu organizuju u školi.

- Direktori ne treba da budu ti koji će dati poslednju reč, već upravo roditelji, đaci i njihove razredne starešine - kaže za „Blic“ direktorka škole Snežana Knežević.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić podseća da je uputstvo ministarstva obavezujuće i da će direktore koji ga ne budu poštovali pozvati na odgovornost.

- Direktori ovih dana intenzivno pregovaraju sa svim školskim upravama i pokušavaju da izdejstvuju slavlje u restoranima koje su već zakupili. Ministarstvo je zauzelo jasan stav koji glasi da nema slavlja van škole - bio je izričit Tmušić.

I u školi bude sasvim dobro

Da se proslava mature i te kako lepo može organizovati u prostorijama škole, pokazuje primer beogradske OŠ “Drinka Pavlović” i čačanske OŠ “Dr Dragiša Mišović”, u kojima je to praksa već desetak godine.

- U početku je bilo teško, trebalo je ubediti decu i roditelje, ali se isplatilo. Sada su svi zadovoljni, roditelji su sigurni, deca se dobro provode - ističe Milena Bićanin, direktorka škole “Drinka Pavlović”.

Pogledajte još