Odluka albanskog parlamenta važna za istragu

BRISEL, 15. maja 2012. (Beta) - Usvajanje zakona o saradnji albanskih državnih organa sa istražiteljima Euleksa koji rade na slučaju trgovine organima predstavlja korak napred u tom poslu i omogućava punu istragu navoda specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, ocenio je u utorak portparol Euleksovog istražnog tima Juri Las (Laas).

"Donošenje zakona je posebno značajno, jer će omogućiti samostalno sprovodjenje istražnih aktivnosti na albanskoj teritoriji, gde se, kako izvestilac Saveta Europe Dik Marti veruje, desila većina navodnih zločina", rekao je Las za agenciju Beta.

Parlament Albanije usvojio je taj zakon prošle nedelje. Marti je u svom izveštaju naveo da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova trgovali organima otetih kosovskih Srba. Žrtve su, prema izveštaju, vodjene u takozvanu "žutu kuću" na severu Albanije, gde su im vadjeni organi. Marti je je premijera Kosova Hašima Tačija naveo kao vrh organizovanog kriminala na Kosovu.

Las je ocenio da se odlukom albanskog parlamenta "ojačava istražni tim EU i njegova sposobnost za obavljanje pune objektivne i nezavisne istrage ratnog zločina i organizovanog kriminala", odnosno navodi sadržani u izveštaju Dika Martija iz januara 2011. godine.

Pogledajte još