Firme - kao pečurke posle kiše

Predsednik Udruženja malih i srednjih preduzeća Irske Mark Filding (Fielding) razgovarao je sa predstavnicima srpskog Ministarstva privrede, preduzetnicima i organizacijama preduzetnika o iskustvima u dijalogu javnog i privatnog sektora.

Predsednik UMSP Irske u Srbiji boravi u organizaciji Programa za podršku i razvoj preduzetništva kojim upravlja Evropska agencija za rekonstrukciju. Mark Filding će održati nekoliko radionica sa preduzetnicima u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Valjevu, budući da je sektor MSP izuzetno razvijen u Irskoj. Republika Irska, sa 4,2 miliona stanovnika, smatra se jednom od najuspešnijih evropskih privreda. Privreda Irske je realno udvostručena u proteklih 15 godina, dva miliona ljudi je zaposleno, a svega 4,4 odsto bez posla. 

Mala preduzeća su sastavni deo Irske priče o uspehu. U zemlji postoji 250.000 malih preduzeća, što je za 50 odsto više nego pre 10 godina, i ona zapošljavaju 54 odsto radnika van sektora poljoprivrede, što je za 79 odsto više nego pre 10 godina. U 2005. godini Irska je imala najveću stopu porasta broja novih preduzeća u EU. Irska mala preduzeća su svakodnevno u oštroj konkurenciji, ali kada su u pitanju zajednički interesi, nastupaju jedinstveno kroz nezavisna udruženja. UMSP se u potpunosti finansira od članarina, a članstvo je dobrovoljno.

Zalaganje za interese malog biznisa najvažniji je zadatak Udruženja, ali ne i jedini. Udruženje koristi svoju snagu da bi smanjilo troškove malih preduzeća, na primer u oblasti osiguranja i telekomunikacionih usluga i organizuje obuke za preduzetnike, rekao je Filding. Prema njegovim rečima, potrebno je uspostaviti stalan dijalog između javnog i privatnog sektora kao važnog instrumenta ekonomskog napretka i razvoja poslovanja preduzeća. Udruženje MSP Irske učestvuje u potpunosti u radu Vladinog foruma za mala preduzeća, koji je osnovan 2005. godine i čine ga predstavnici javnog i privatnog sektora, koji razmatraju zajedno sve izazove sa kojima se suočavaju mala preduzeća. (“Pregled”)

Pogledajte još