Antifašisti pozivaju na protest zbog presude Petakovu

NOVI SAD, 16. maja 2012. (Beta) - Organizacija Antifašistička akcija Novog Sada pozvala je u sredu gradjane i predstavnike nevladinih organizacija na protest zbog presude po kojoj njihov aktivista Zoran Petakov treba da ide 100 dana u zatvor, jer je uvredio bačkog episkopa Irineja.

Gradjanski protest protiv presude Zoranu Petakovu najavljen je za četvrtak u podne, ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu.

"Pravosudje je pokazalo svoju 'nezavisnost' i poslalo poruku kako će proći svako ko se drzne da kritikuje crkvu. Ovaj slučaj još jednom potvrdjuje spregu izmedju države i crkve", piše u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da, s druge strane, aktivnosti raznih desnoekstremističkih grupa i pokreta koji su "u milosti SPC", prolaze nekažnjeno uprkos drastičnom kršenju Ustava i povredjivanju ljudskih prava.

Petakov je osudjen 2008. godine u nekadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao najodgovornije za širenje desnoekstremističkih ideja unutar crkve i nazvao ih "četiri jahača apokalipse".

Pogledajte još