Top pet kulinarskih trikova

1. Proprži začine
Ako začine propržiš na ulju ukus jela će sigurno biti intezivniji. Bilo bi dobro da se proprži ceo začin. Kumin, korijander i morač su naši favoriti. Pržite ih samo dok, lepo mirišu, jer vrlo brzo mogu da zagore.

2. Ispecite povrće na visokoj temperaturi
Visoka temperatura za pečenje održava ukus povrća i donosi mu slast- velika nagrada za malo truda.Uz ovih nekoliko smernica ovakvo pečenje povrća će postati za tebe mačiji kašalj. Temperatura rerne neka bude na maksimumu.Povrće isecite na slične komade, jer će se tako ravnomerno peći. Nepretrpavati pleh povrćem.

3. Izgradi bazu ukusa
Osnova za mnoga italijanska jela je "sofrito" - mešavina raznovrsnog povrća isečenog na kockice koje se prži na maslinovom ulju, dok se ne postigne konzistentnost, znači ne treba da se raskuva povrće, niti da se karamelizuje.Uazo uvek imajte sofrito, pri ruci. Uštedećete puno vremena ako ga pripremite unapred.Pripremite sofrito, zamrznite ga i kad zatreba odmrznite.

4. Pojačajte ukus povrća
Pospite so i šećer na hranu sa visokom sadržajem vode:krastavac, paradajz i ostavite da odstoji 20 do 40 minuta i gledajte šta se dešava. Ovo kvašenje izvlači sokove, ističe suštinu i pravi prirodan sos.

5. Propržiti maslac
Krčkajte maslac dok ne potamni. Vodite računa, jer je tanka linija između zagorelog i lepo prpopženog maslaca, čak i za najiskusnije kuvare. Tako propržen maslac možete koristiti za peciva, ili za sos za piletinu ili ribu.

Pogledajte još