Hit na Fejsbuku i Tviteru: Strip o Tesli

Inmena, odnosno njegov sajt Theoatmeal.com prati oko 270.000 sledbenika na Tviteru i oko 570.000 na Fejsbuku, a veliku posećenost sajtu osigurao je tekstom i crtežima koji na zanimljiv način govore o izumima Nikole Tesle.

Tako Inmen tvrdi da je Tomas Edison, koga većina Amerikanaca doživljava ocem električne energije, u stvari samo srebroljubac koji je iskorišćavao istraživače, među njima i Teslu.

Tesla je bio „štreber”, piše Inmen, koji nije obraćao pažnju na svet, jer je bio isuviše zauzet stvaranjem novog. Zato je Edison unovčio sve do čega je Tesla došao predanim radom.

Tesla je razvio naizmeničnu struju, dok Edison nije bio ni matematičar ni fizičar već, modernim rečnikom rečeno, menadžer koji je smislio kako da proda rad 22 naučnika. Tako je Edison svetu ponudio sijalicu i pokupio svu slavu i zaradu koje su sa njom došle.

(old_image)

Edison nije izmislio sijalicu. Edison je samo smilio kako da sijalicu proda.
Edison nije bio genijalni zanesenjak. Edison je bio izvršni direktor
”.

Sledi simpatična, mada i gorka anegdota.

"Na početku karijere, Tesla je zapravo radio za Edisona. Edson je ponudio da mu plati sumu koja bi danas odgovarala iznosu od milion dolara ako reši probleme koje je ovaj imao sa svojim generatorima i motorima na jednosmernu struju. Tesla je sredio Edisonove mašine, pa je zatražio obećani novac. Edison mu se na to nasmejao, i rekao: ‘Tesla, vi stvarno ne razumete naš američki humor’".

"Edison je odličan primer ne-štrebera u štreberskom svetu", piše Inmen.

(old_image)

"Tesla = Najbolji. Pronalazač. Svih Vremena”, zaključuje autor.

Nižu se pronalasci kao što su radar, rendgen, električne centrale, snimanje radio talasa iz svemira, otkriće rezonantne frekvencije Zemlje, izgradnja mašine koja indukuje zamljotrese, daljinsko upravljanje, bežična komunikacija...

Umro je sam i siromašan, jer nije umeo da trguje s lukavijima od sebe i jer je vreme u kom je živeo tražilo praktične rezulte koji donose profit - dok su Teslini pronalasci bili revolucionarni, s potencijalom da radikalno izmene svet.

(old_image)

Tekst se završava dirljivim odlomkom iz jednog od Teslinih poslednjih intervjua, o beloj golubici sa kojom je uspostavio telepatsku komunikaciju i voleo je kao ljudsko biće, a koja mu je zlatnom svetlošću iz očiju poslala poruku da odlazi sa ovog sveta.

Na kraju, autor Tesli obećava da će 10 juna, na njegov dan, izvršiti i malu reviziju Vikipedije, tako što će reči douchebag - žargonski izraz za agresivnog, a glupog razmetljivca - kao jedno od značenja dodati ime Tomasa Edisona.

Pogledajte još