Dobrivoje Tanasijević novi predsednik Crvene zvezde

BEOGRAD, 13. novembra 2008. (Beta) - Skupština fudbalskog kluba Crvena zvezda izabrala je večeras Dobrivoja Tanasijevića za novog predsednika, na sednici obeleženoj verbalnim sukobima delegata koji nisu bili jedinstveni u podršci novom prvom čoveku kluba, ali i zabranama da neki uopšte i govore.

Za izbor Tanasijevića, biznismena koji je karijeru napravio u SAD, glasalo je 45 od 60 prisutnih delegata, devetoro je bilo protiv, medju kojima i predstavnici navijača, dok je šestoro bilo uzdržano.

Tanasijević, čiji mandat će trajati pet godina, u proteklih nekoliko meseci obavljao je funkciju vršioca dužnosti predsednika Crvene zvezde.

Delegati na skupštini "crveno-belih" nisu dozvolili Zoranu Bingulcu, koji je bio prisutan, da se kandiduje. Predsedavajuću skupštine Ante Bošković objasnio je da statutom kluba nije predvidjena kandidatura na sednici skupštine. Bingulca su ranije podržali veterani "crveno belih".

Radna grupa Crvene zvezde, koja je bila zadužena za izbor kandidata za predsednika, prošle nedelje takodje je odbila kandidaturu Bingulca, uz obrazloženje da je politički aktivan u Srpskoj naprednoj stranci.

Tanasijević, poznatiji kao Dan Tana, izbornu pobedu proslavio je podizanjem tri prsta i uzvicima "Za Zvezdu" i "Da Zvezda pobedi".

"Hvala skupštini i gostima, pozvanim i onima koji su na silu ušli. Upravo ste mi vi, koji niste glasali za mene, najvažniji. Ako želimo da Zvezda uspe moramo svi zajedno da radimo", rekao je novi predsednik Zvezde.

Tanasijević je odmah oformio novi Upravni odbor od osam članova, koji će u roku od 90 dana biti kompletiran sa još sedam članova.

Prethodni upravni odbor je razrešen dužnosti, ali su i u novi izabrani dosadašnji članovi Marko Mišković, Dragi Mićović i Miodrag Djordjević. Mesto u UO ponovo je zauzeo i Vladimir Jugović, koji je u tom telu bio u vreme mandata Dragana Stojkovića.

Novi članovi UO su generaln i direktor "Vitro grupe" i potpredsednik "Dilojta" Dragoljub Lekić, vlasnik kompanija "Simeks" i "Zlatibor vode" Dragan Simović, kao i predsednik "Habitfarma" Duško Sekulić.

Skupštinu je, ipak, obeležilo nezadovoljstvo nekadašnjih fudbalera Zvezde kojima obezbedjenje nije dozvolilo da udju, pa su to učinili na silu.

Medju njima su bili Bingulac, Dušan Savić, Milovan Djorić i Vladimir Petrović Pižon. Pored njih nezadovljstvo su, čestim prekidima skupštine, izražavali još neki delegati, ali i pojedini gosti.

"Ja sam predstavnik nepoželjnih gostiju, a večeras je bačena najveća ljaga na naš klub. Pozvao bih bivše igrače Zvezde da više ne dolaze u (old_image)klub, kao što je i meni prethodno javljeno telefonom", rekao je Savić.

"Ne interesuje me ko će biti predsednik, već da Crvena zvezda bude velika, što se neće desiti ako se zabranjuje dolazak legendama", dodao je on.

Predsednik Tanasijević naveo je da nije on doneo odluku o zabrani ulaska pojedincima, aegeneralni sekretar Saša Kozić objasnio je da je to učinio stari Upravni odbor.

Takvo obrazloženje, ipak, nije zadovoljilo mnoge prisutne.

"Ovo što ste uradili je sramota. Jedan Dragoslav Šekularac sedi medju delegatima, a treba da je počasni predsednik. Ja nisam ni medju delegatima, a tu su neki ljudi koji u životu nisu šutnuli loptu", kazao je Vladimir Petrović Pižon.

Bivši selektor jugoslovenske reprezentacije i Zvezdin veteran Milovan Djorić se nije javljao za reč, ali pre početka skupštine nije želeo da se rukuje sa Tanasijevićem, već je odmahnuo rukom i rekao mu:

"U redu je, konobar".

Tanasijević mu je kasnije odgovorio sa govornice.

"Ja nikada nisam bio kelner, već njegov pomoćnik, tako da vam se zahvaljujem na unapredjenju. Ipak, pošto sam restoran kupio za 30.000 dolara, a na njemu zaradio 100 miliona, možda sam i najbolji konobar na svetu", naveo je Tanasijević, koji ima restoran u Los Andjelesu.

"Takodje sam godinama radio u nacionalnom fudbalskom savezu i saradjivao sa desetak selektora, i dobrim i lošim. Najbolji je bio Ilija Petkovoić, a najlošiji Milovan Djorić", dodao je on.

Novi predsednik Zvezde na skupštini nije pročitao svoj program, jer su delegati ocenili da je to nepotrebno pošto su ga dobili u pismenoj verziji.

I Bingulcu je u više navrata zabranjeno da se obrati delegatima.

Skupštini su prusustvovali brojni predstavnici fudbalske javnosti Srbije, a sednica je pcocela minutom ćutanja u znak sećanja na legendarnog Zvezdinog fudbalera Rajka Mitića. 

Lična karta 

Ime i prezime: Dobrivoje Tanasijević, alijas Den Tana. Rođen: 1935. u Čibutkovici. Igračka karijera: C. zvezda (pioniri i omladinci), Anderleht, Hanover, Hako (Kanada), San Pedro, Los Anđeles. 

Funkcionerska karijera: Brentford (Engleska), član Fudbalske asocijacije Engleske, savetnik u organizaciji SP 1994, predsednik međunarodnog komiteta FSJ i FSS, član UEFA komiteta za marketing, u upravi Zvezde u četvrtom mandatu.

Sastav upravnog odbora 

Marko Mišković - dosadašnji finansijer
Miodrag Đorđević - iz stare uprave
Dragi Mićović - dosadašnji finansijer
Vladimir Jugović - bivši fudbaler
Dragoljub Lekić - predsednik Vitro grupe
Dragan Simović - vlasnik Simeksa i Zlatibor vode
Duško Sekulić - predsednik Habitfarma

Pogledajte još