Da li znaš kako je nastao kečap?

Malo je ljudi koji ne vole kečap, ali u njegovom originalnom sastavu koji čine paradajz, sirće, kukuruzni sirup, so i začini. Naravno, od brenda do brenda zavisi koji "tajni" začini će baš taj određeni kečap izdvojiti među bezbroj drugih na polici u supermarketu.

Tako, na primer, čuveni proizvođač "Heinz" iz misterioznih plavih kesa u svoju osnovnu masu za kečap sipa posebnu kombinaciju sastojaka koji njihovom proizvodu daje tu posebnu aromu zbog koje je baš ovaj brend jedan od najomiljenijih.

Ali, pitanje je ko zna pravu istoriju ovog ukusnog sosa?

Pre današnjeg kečapa postojao je "katchop" - kineski sos od koga je vremenom nastao omiljeni paradajz sos. Međutim, "katchop" nije uopšte bio od paradajza, već zapravo mešavina slane vode, sirćeta i začina u kojoj su danima stajali morski plodovi.

Prvi pisani recept za kečap datira još od 1727. godine i pronađen je u knjizi recepata "Complete Housewife". Po tom receptu sastavni deo kečapa je bilo od 12 do 14 inćuna.

Ovaj sos su prvi otkrili britanski istraživači u Singapuru pre čak 300 godina i odneli ga sa sobom u Evropu. Tek nakon toga je napravljen recept za kečap koji su činili sirće, vlasac, rena, inćuni i drugi začini.

Nakon morskih plodova i inćuna, tek 1820. godine u pripremu kečapa, kakav danas znamo, ušao je paradajz.

Pošalji nam svoj omiljeni recept koji je nemoguće da bude ukusan bez kečapa.

Pogledajte još