Gde su danas kultni Smogovci?

Setimo se zajedno glavnih likova iz humorističke serije RTV Zagreb "Smogovci"... Samo, zadržimo suze nostalgije ako ikako možemo. Članovi porodice Vragec iz izmišljenog zagrebačkog kvarta Naselka bili su Dragec, Mazalo, Pero, Cobra, Štefek, Sonja i Buco Vragec, a tu su i njihovi prijatelji Nosonja, Dado, Dunja, Crni Džek...

ZANIMLJIVO: U seriji "Smogovci" specijalni gosti bili su čuveni voditelj "Kviskoteke" Oliver Mlakar, Džoni Štulić (Azra), pevačica Josipa Lisac, fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević, pa i sam nekadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman.

"Smogovci", TV serija Hrvoja Hitreca od 38 epizoda, priča je o mladim članovima hrvatske porodice Vragec koji žive u Naselku, fiktivnom predgrađu grada Zagreba. Za šestoro braće život nije bio lak. Odrasli su bez očeve prisutnosti, a majka Melita je morala nekako da prehrani svoju obitelj, pa prihvata posao u dalekoj Nemačkoj...

Ono što je posebno zanimljivo jeste da bi dogodovštine Smogovaca, kako javlja 24sata.hr, uskoro trebalo da stignu u čuveno zagrebačko pozorište "Kerempuh". Međutim, većina glumaca iz originalne postave, iako aktivna, ipak je prestara za uloge koje su ih proslavile, kaže autor Hrvoje Hitrec (69).

- Predstavu će režirati Vinko Brešan, a njemu prepuštam i odabir glumaca - kaže Hitrec.

Seriju je obeležila ljubav Dunje i Mazala. Dunju je prvo igrala Anamarija Petričević, a poslije Višnja Babić, koja je danas u braku s autorom Hrvojem Hitrecom.

Na žalost, neki od Smogovaca više nisu sa nama. Nosonja tj. glumac Đorđe Rapaić je preminuo, a Slavko Brankov koji je glumio Crnog Džeka preminuo je od raka pluća. A nekoliko od Smogovaca je, pak, izabralo druge profesije.

- Završio sam elektrotehniku i 15 godina radio u Hrvatskom telekomu. Sad sam na berzi - kaže Edin Osmić koji je glumio Bucu.

Štefeka Vrageca, odnosno Željka Bilena ubili su 2003. u Sesvetama. Navodno je bio diler, piše 24sata.hr. Dunju je prvo igrala Anamarija Petričević (45) i kako kaže "nije bila talentovana za glumu" i sretnija je kao direktorka firme koja zastupa "Chanel" za Hrvatsku.

Pogledajmo zajedno prvu epizodu "Smogovaca"!

Ipak, svi članovi postave "Smogovaca" i dalje su prijatelji, iako se ne viđaju često.

Citat: Oni su mali, ali su veliki. Odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali.

- Nekad smo svi bili velika porodica jer smo se družili svaki dan. Sad se ponekad čujemo, ali nažalost retko viđamo - rekao nam je Boris Mirković koji je igrao Dadu.

Dragec, najstariji od braće Vragec kojeg je glumio Tomislav Štriga danas je direktor pozorišta KNAPP, a povremeno glumi u serijama.

Ko je sve za da predstava "Smogovci" obavezno gostuje i u nekom beogradskom pozorištu? Dođite Vrageci!!!

Pogledajte još