Porast broja žalbi se ne može opravdati izborima

0

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da porast broja žalbi koje mu se podnose zabrinjavajući.

BEOGRAD, 18. maja 2012. (Beta) – Rodoljub Šabić kaže da je reč o žalbama koje ukazuju na zabrinjavajući odnos mnogih organa vlasti prema pravima o slobodnom pristupu informacijama i zaštiti podataka o ličnosti.

U ovoj godini bi ukupan broj žalbi mogao biti 6.000, što je za oko 30 odsto više nego u 2011. godini

“Porast, inače konstantno velikog broja žalbi koje građani, mediji i ostali podnose Povereniku ukazuje na zabrinjavajući odnos mnogih organa vlasti prema pravima utvrđenim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Predizbornom atmosferom takav odnos možda se može objašnjavati, ali ne i opravdati“, kaže se u saopštenju kancelarije Poverenika.

U saopštenju se ističe da se neispunjavanje obaveza iz tih zakona ne može ničim opravdati.

Navodi se da je u prvoj polovini maja u službi Poverenika registrovano više od 250 predmeta i da ih je u aprilu bilo 517, a u martu 475 odnosno da bi ih tim trendom u ovoj godini moglo biti 6.000, što je za oko 30 odsto više nego u 2011. godini, kada je takodje registrovan porast od 40 odsto u broju podnetih žalbi u odnosu na 2010.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.