Dragoljub Kažić i Branislav Nikolić

"Tek odštampana fotografija se može smatrati završenim radom"-  bilo je osnovno načelo profesora Kažića.

Dragoljub Kažić i Branislav Nikolić, osnivači Katedre za fotografiju na FPU u Beogradu, postavili su osnove fotografskom obrazovanju koje i dan danas, posle četri decenije, ima veliki značaj za razvoj pedagoškog programa na ovom fakultetu, pa i šire, samim tim i u stvaranju mladih stručnjaka fotografa.

Izložba je otvorena u petak, 14. novembra u Galeriji Artget KCB i trajaće do 3. decembra 2008. Izložbu je otvorio profesor FPU i umetnički direktor Artgeta Branimir Karanovć. Njegov govor  bio je posvećen životnom i stručnom putu dvojice velikana primenjene fotografije, prevashodno kao pedagoga i stručnjaka koji su se zalagali da ona osim umetničkog smisla i značenja dobije i druge vrednosti i kvalitete, i da se ovaj medij, sa svim svojim prednostima, koristi u primenjenoj umetnosti onoliko koliko ima smisla njena upotrebna vrednost i njene pogodnosti.

Profesor Kažić je predavao na FPU od 1968. godine, a profesor Nikolić od 1978. godine. Ceo svoj radni vek proveli su na fakultetu u profesuri, zalažući se za osnivanje Katedre za fotografiju, stvarajući stručnu literaturu i udžbenike i radeći u struci. 

Baveći se prevashodno primenjenom fotografijum, mada je profesor Kažić po vokaciji bio slikar široke likovne kulture,  oni se nisu eksponirali kroz izložbe, pa je ova samim tim uvod u veće koje su nam potrebne da bi dobili i novim generacijama preneli uvid u rezultate njihovog velikog rada u razvoju naše fotografije, ali i da bi im se na neki način odužili.

Ova izložba kao prvi korak na tom putu, dobar je uvod u vrednovanje profesora Kažića i Nikolića, možda nepravedno zapostavljenih u široj stručnoj javnosti , ali i jedan znak zahvalnosti za sve što su nesebično uveli i podarili oblasti primenjene umetnosti. 

Predavali su i meni i uspeli da mi prenesu ponešto znanja, a da sam ih više slušao i ozbiljnije shvatao, bilo bi još  više... U svakom slučaju ostali su mi u divnoj uspomeni i kao profesori i kao ljudi. Hvala Vam, dragi profesori.

Tekst: Dragan Kljajić. 
Foto: Marko Risović 

Pogledajte još