Kako da odabereš čaše za vino?

Kada birate čašu morate voditi računa o materijalu, veličini obliku i boji čaše.Ono što je najbitnije kod vinske čaše da dozvoli vinu da dođe do izražaja. Natpisi i šare ne dolaze u obzir. Ako je čaša izrezbarena ili od debelog stakla, izmeniće ukus vina.

Vinske čaše viskog kvaliteta se prave od kristala, koji je porozan i pomaže aeraciju vina. Ne smeju biti deblje od 1 mm.

Dizajn čaše nije samo stvar estetike, već je ona urađena tako da usmerava vino u delove usta, gde ćete to vino doživeti na pravi način.
Nožica čaše je važna jer kada čašu držite za nožicu , vino ne zagrevete svojom telesnom temperaturom, ali i možete da zavrtite vino.

Čaše za crveno vino

(old_image)

Karakteriše ih okrugliji i širi balon, koji omogućava vinu da diše. Većina crvenih vina pije se na sobnoj temperaturi, pa širi balon omogućava vinu da se ono ohladi brže posle kontakta sa rukama vinopije.


Čaše za belo vino

(old_image)

One su, generalno, uže, iako ne tako uska kao one za penušava vina, sa zidovima nešto uspravnijim ili oblika lale. To što su ove čaše uske omogućava belom vinu da zadrži svoju temperaturu iz dva razloga: Smanjena površina stakla znači i manje cirkulacije vazduha po čaši i manje zagrevanje vina

Manji balon znači i manji kontakt između ruku i čaše, pa telesna toplota ne može lako da se prenese do vina

Čaše za šampanjac

(old_image)

Čaše za penušava vina se odlikuju dugačkom nožicom i visokim, uskim balonom na vrhu.Čaša je napravljena tako da se drži za nožicu i time onemogući zagrevanje sadržaja. Sam balon je napravljen tako da potpomogne specifičan sadržaj ugljen dioksida u piću. Kod formalnih situacija, kao što su venčanje, proslave, dodele nagrada se često koriste ove čaše.

Pogledajte još